Friends: The Reunion

Na al die jaren was het dan eindelijk zover; een heuse Friends reünie! En dan niet op de foute manier zoals Sex and The City en Will & Grace dan doen, met een doorstart jaren nadat de serie was gestopt. De Friends reünie is vooral een nostalgische trip down memory lane met de acteurs die allemaal wat ouder, dikker, gebotoxt en verweerder zijn geworden.

“Any time you text or call someone, they’re going to pick up. They’ll be there.”

Friends werd door de makers omschreven als een serie over dat moment in je leven dat je beste vrienden ook een beetje je familie zijn. Ik ging in 1998 op kamers en dat gevoel paste op dat moment goed bij me. Natuurlijk woonde ik niet zoals de vrienden in een onbetaalbare loft, maar dat mocht de pret niet drukken. Na tien jaar stopte de serie en liet een gat achter dat spin-off Joey niet kon vullen. Andere series als How I Met Your Mother kwamen in de buurt, maar Friends blijft toch onovertroffen. En nu, jaren later, keren de acteurs voor één keertje terug naar de originele studio waar de originele decors weer zijn opgebouwd.

Deze reünie bestaat uit diverse segmenten. Een weerzien op de originele set, een interview met James Corden, interviews met de producenten, tussendoor table readings van bekende scenes en een modeshow van de beste outfits. Hoogtepunt is voor mij eigenlijk het moment als de acteurs elkaar na al die jaren weer tegenkomen op de bekende set en herinneringen ophalen over letterlijk elk hoekje van de studio. Wat opvalt is dat Matt LeBlanc er wat gezelliger (steviger) uitziet en daar weinig moeite mee lijkt te hebben. Courtney Cox heeft duidelijk de strijd tegen de tand des tijds niet willen opgeven en ziet er door botox ietwat apart uit. Met name Lisa Kudrow valt op, gracieus iets ouder geworden maar nog steeds messcherp met haar komische timing. David Schwimmer en Jennifer Aniston blijken na al die jaren nog steeds chemistry te hebben. Zodra Matthew Perry binnenwandelt is het wel even schrikken, pijnstillers en drankgebruik hebben hun effect achtergelaten. Waar hij vroeger altijd zijn stempel op de show wist te drukken blijft hij nu opvallend op de achtergrond.

In het appartement spelen ze een nieuwe versie van het spel waarmee de jongens ooit het appartement wonnen. De echte Friends kenners zullen de goede antwoorden zonder problemen kunnen oplepelen. Ook de interviews met de producenten over de casting is een fijne trip naar de jaren ’90. We zien Matthew Perry in een mislukte pilot, we zien de rol waardoor Aniston bijna niet Rachel werd… Het interview met James Corden boeit me net even iets minder, maar dat kan ook met mijn mening over James te maken hebben. Jammer ook dat zoveel beroemde bijrollen maar eventjes een moment krijgen om te shinen. En waarom de kinderacteurs die gestalte gaven aan Ben en Emma niet even naar voren gehaald worden? Er blijft altijd iets te wensen over zullen we maar zeggen. Tijdens de table readings blijkt dat de vrienden nog steeds op elkaar ingespeeld zijn. Maar een nieuwe serie? Nee, daar zijn ze heel duidelijk in. Die komt er niet.

Waarom moet er nooit een Friends film of vervolgserie komen? Drie redenen. Ten eerste is het verhaal uit. Eind seizoen 10 sloten de karakters een fase in hun leven af en maakten ze de transitie naar iets nieuws. Ten tweede is er geen reden om aan te nemen dat de vrienden nog steeds zo close zijn dat ze al hun tijd samen doorbrengen, dat maakt het erg lastig om een serie rond de hele cast te schrijven. Maar bovenal ontbreken twee hoofdrolspelers: de appartementen worden inmiddels bewoond door nieuwe bewoners. Een Friends serie zonder Monica’s appartement? Onmogelijk! Wetende dat dit echt het einde is en blijft maakt de herinneringen alleen maar zoeter.

Conclusie:
Dit soort uitzendingen zijn uiteraard een tikkie klef, voorspelbaar en vooral erg eenzijdig vol mooie momenten. En zo wil ik het ook. Waarom zou je al die tijd aan kleine ruzietjes of wellicht de verslaving van Perry willen besteden? Ik vind het juist wel lekker, een kleine twee uur positieve televisie zonder gezeur. Ben je een Friends fan, dan is er geen reden om deze trip down memory lane niet te zien. Maar opgepast, het kijken zal niet zonder gevolgen blijven, waarschijnlijk ga je de complete serie nog eens kijken.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*