Superman regisseur Richard Donner overleden

Richard Donner, de regisseur achter diverse blockbusters, is op 91-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn familie bevestigd. Donner’s gouden periode was zonder twijfel de jaren 70 tot 80 waar hij in diverse genres enkele hits had. Voor mij was hij vooral de man die mij in mijn kindertijd deed geloven “that a man could fly“.

“People say, You paid your dues, but I never paid any dues. It’s always been a great trip.”

Zijn carrière kwam in 1976 op schot met de iconische horrorfilm (of ‘mysteriethriller’ zoals de regisseur het zelf noemde) The Omen. Het was een grote hit aan de kassa (De zesde film aan de boxoffice dit jaar) en scoorde twee Oscar-nominaties voor de muziek van Jerry Goldsmith waarvan er eentje verzilverd werd.

Na het  succes van The Omen stortte Donner zich op Superman: The Movie. Deze film werd niet alleen een enorm kassucces, maar legde ook de basis voor  superheldenfilms zoals we die vandaag de dag zien. Niet alleen de special effects scoorden, maar ook de vormgeving, humor en de muziek van de film kregen de nodige complimenten. De film werd een enorm kassucces, verdiende drie Oscar-nominaties en kreeg een Special Achievement Academy Award voor zijn visuele effecten.

De problemen rond Superman II zijn een bekend Hollywood verhaal. Donner verliet de productie na botsingen met de producenten van de films. De film was op dat moment 75% af. Richard Lester werd ingeschakeld om Superman II te voltooien en hier en daar wat reshoots te doen. Donner weigerde daarom enige credits voor het eindproduct. In 2006 kwam alsnog Superman II: The Richard Donner Cut, waarbij Donners originele beeldmateriaal werd hersteld.

Kevin Feige, president van Marvel Studios, bracht hulde aan Donner en zijn vrouw, producer Lauren Shuler Donner, die hij omschreef als zijn ‘mentors en belangrijkste supporters‘. Donner en Shuler Donner werden later producenten van X-Men uit 2000, samen met een jonge Feige. Donner scoorde later nog hits met Lethal Weapon, The Goonies en Scrooged.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*