The Bay (Seizoen 2)

Het eerste seizoen van the Bay zagen we vorig jaar op NPO Start+ en was een prettige verrassing. Detectiveseries over agenten met een problematisch privéleven of een mentale tic zijn er genoeg. Ook Detective Sergant Lisa Armstrong heeft privéproblemen, maar wel van een iets meer herkenbare aard. Als single moeder probeert ze het ouderschap te balanceren met haar drukke recherchebaan, en niet altijd tot volle tevredenheid van haar kinderen. Aan het eind van het eerste seizoen maakte ze enkele twijfelachtige keuzes die tot een schorsing leidden.

“She’s on probation. If she sets one foot out of line, I wanna know about it.”

Lisa Armstrong (Morven Christie) is tegenwoordig Detective Constable en vult haar tijd met de mindere klusjes. Door een lager salaris moest ze met haar twee kinderen verhuizen naar een kleinere woning in thuishaven Morecambe. Dochter Abbie vindt een bijbaantje in een lokale diner en zoon Rob krijgt een eerste vriendinnetje. Lisa’s ex keert onverwacht terug en wil weer contact met zijn kinderen, iets dat bij Lisa vooral weerstand en wantrouwen oproept. Op haar werk krijgt ze een nieuwe kans. Een advocaat wordt voor de neus van zijn jongste zoontje vermoord. Lisa moet samenwerken met collega Med (Taheen Modak). Dit levert nieuwe spanningen op omdat Med niet altijd even blij is met Lisa’s neiging om de leiding te nemen. De vermoorde advocaat werkte voor een hecht familiebedrijf, maar uiteraard is niets wat het lijkt.

De toon van the Bay zit er met de openingstune altijd direct in. Morecambe Bay is een omgeving die met goed weer best mooi had kunnen zijn. Maar in deze serie lijkt het altijd bewolkt, een tikkie grauw en vervallen glorie. Veel van de straten zien er wat verlopen uit en het is niet altijd de meest opwekkende omgeving. Het is niet eens een heel grote stad, in Nederland vergelijkbaar met Meppel. Het draagt bij aan het meer herkenbare gevoel dat de serie bij me oproept. Vaak vinden dit soort series plaats in een metropool (Luther, Line of Duty) of ergens totaal afgelegen op het platteland (Hinterland).

Dit seizoen heeft weer meerdere plotlijntjes die met wisselend succes worden afgewerkt. Dochter Abbie was in seizoen één nog een bron van problemen maar heeft er van geleerd en is vaak een voice of reason in de familie. Als Lisa’s ex (en de vader van haar kinderen) terugkeert steunt ze haar moeder zonder direct haar broer af te vallen. Rob wil graag een kans om zijn vader te leren kennen. Lisa’s moeder wil voorkomen dat haar dochter weer een foute keuze maakt en gaat daarin ver. Lisa’s baas Tony (Daniel Ryan) leeft gescheiden van zijn vrouw, en dit begint zijn professionaliteit te beïnvloeden. En het gezin van de vermoorde advocaat blijkt een beerput aan geheimen en issues.

Conclusie:
Seizoen twee was weer zes afleveringen genieten, speculeren en verlangen naar de volgende aflevering. Er zijn genoeg verdachte karakters en plotontwikkelingen om de kijker bezig te houden en de serie verveelt nooit. Jammer genoeg laat de conclusie van het moordmysterie de nodige vragen open en komt de oplossing een beetje uit de lucht vallen. Daar had veel meer ingezeten. Toch is deze serie onderhoudend genoeg om aan te raden, en te verlangen naar een derde seizoen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*