Line of Duty (Seizoen 6)

Deze zomer besloten mijn vriendin en ik eindelijk om alle seizoenen Line of Duty te kijken. Vanaf seizoen één zaten we er helemaal in. Lees hier hoe we de eerste vijf seizoenen hebben ervaren. Het was dan ook met lichte tegenzin dat we aan dit laatste seizoen begonnen. Dat zou namelijk betekenen dat we hierna geen nieuwe afleveringen meer over hebben, en dat terwijl we deze weken elke avond hadden meegeleefd met Steve, Kate, Hastings en hun pogingen om bent coppers te grazen te nemen.

“Jesus, Mary and Joseph and the wee donkey! Can we just move this thing along before it drives us all round the bloody bend!”

Nadat Hastings (Adrian Dunbar) in seizoen vijf zelf verdachte was blijkt anticorruptie eenheid AC12 niet helemaal meer hetzelfde. Kate (Vicky McClure) heeft zich laten overplaatsen naar een gewone politie-unit. Steve (Martin Compston) mist zijn maatje en lijkt de passie voor het werk kwijt. Kate is betrokken bij een onderzoek naar een moord op een journaliste. Als haar unit onderweg is om een gevaarlijke verdachte op te pakken neemt haar leidinggevende een opvallende beslissing. Inspecteur Jo (Kelly Macdonald) meent namelijk in een fractie van een seconde een overval waar te nemen en stuurt de arrestatie-unit eerst daarop af. Hierdoor loopt de oorspronkelijke missie ernstige vertraging op. Als men uiteindelijk alsnog het oorspronkelijke doel bereikt is daar alleen de verstandelijk beperkte Steve (Tommy Jessop). Maar kan hij echt de dader zijn? Jo en haar directe leidinggevende denken van wel. AC12 besluit het handelen van Jo te willen onderzoeken.

Dit seizoen moesten diverse open eindjes en verhaallijnen eindelijk bij elkaar komen. Nog een hele klus, want ondanks dat al meerdere verdachten de afgelopen seizoenen zijn gepakt lijkt het er niet op dat AC12 de banden tussen het politieapparaat en de georganiseerde misdaad goed in beeld weet te krijgen. En is er een vierde man die aan alle touwtjes trekt zoals Hastings blijft beweren, of is hij wellicht toch niet geheel onschuldig? Hastings, Steve en Kate voelden altijd een duidelijke loyaliteit naar elkaar toe, maar in seizoen 5 is er toch echt iets stuk gemaakt.

(C) World Productions – Photographer: Steffan Hill

Kelly Macdonald is een actrice die bij mij direct een enorm gevoel van nostalgie oproept. Ze zat in Trainspotting, misschien wel mijn favoriete film ooit. Onlangs viel ze nog op door een mooie rol in de miniserie Giri/Haji. Als centrale verdachte in dit seizoen is het lastig om haar echt als schurk te zien. Al snel wordt duidelijk dat er krachten om haar heen aan het werk zijn waar ze geen vat op heeft. Privé is ze wanhopig en gefrustreerd, maar op haar werk weet ze een façade van controle op te houden. Het is echter duidelijk dat iets haar boven het hoofd groeit. Macdonald weet met haar blik een optimaal ‘Bambi’-effect te creëren. Het is moeilijk om geen medelijden met haar te krijgen. Op de achtergrond heeft ze ook een ‘vibe‘ met Kate. Is het vriendschap of meer? En is Kate echt alleen professioneel geïnteresseerd?

Conclusie:
De afleveringen geven je steeds een beetje meer informatie, en langzaam lijken we echt naar de conclusie van deze serie toe te kruipen. Gaat er dan toch een vierde man zijn? De finale aflevering zal wat dat betreft onder de fans de gemoederen niet tot bedaren brengen. De uitkomst is zeker een verrassing, maar het is maar de vraag of de kijkers zullen accepteren dat dit daadwerkelijk de uitkomst van zes seizoenen Line of Duty is. Op internet gaan nu al diverse theorieën rond. Of er nog een seizoen 7 komt is erg onduidelijk, de makers laten in elk geval weinig erover los. Feit is wel dat we weer 7 afleveringen lang hebben zitten genieten. Ik smeek de makers dan ook: more please!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*