Red Notice

Het is de komende tijd weer wat lastiger om naar de bios te gaan. Daarom toch maar weer eens even gekeken wat er qua streaming te beleven valt. Nieuwe Netflix films leveren mij te vaak een “meh” gevoel op. Ik krijg vaak het gevoel dat de cast, regie en schrijvers iets inleveren waar hun hart niet helemaal in zat, dat het vooral om de paycheck ging. Twee jaar geleden was Six Underground met Ryan Reynolds een aardig voorbeeld hiervan. Wagonladingen aan actie die ik in drie etappes heb uitgekeken omdat ik me verveelde. Kijken of hij met de hulp van Dwayne “The Rock” Johnson en Gal “Wonder Woman” Gadot een stapje verder komt.

“It doesn’t matter what you do, only matters what they think you’ve done.”

Ooit wilde de Romeinse veldheer Marcus Antonius zijn geliefde Cleopatra verrassen met drie prachtige versierde eivormige kunstwerkjes van onschatbare waarde. Door de tijd leek één verloren gegaan, een ander staat in een museum en de laatste is in privébezit. Meesterdief Nolan (Ryan Reynolds) wil zichzelf bewijzen door alle drie de objecten te stelen en na eeuwen weer te verenigen. Hij wordt achterna gezeten door Interpolagent John Hartley (Dwayne Johnson). Deze claimt zijn informatie over Nolan te krijgen van de mysterieuze Bishop; en meesterdief die er eigen belangen op nahoudt. Hartley weet Nolan te pakken, maar wordt door omstandigheden van medeplichtigheid  beschuldigt en zo eindigen ze bij elkaar in een cel. Om zijn naam te zuiveren moet Hartley Nolan helpen met het vinden van de drie objecten.

Voor een leuke “lekker niks aan de hand” avonturenfilm ben ik altijd wel te porren. Sinds Indiana Jones me in de jaren ’80 inpakte met zijn strapatsen ben ik ook best bereid als kijker om logica en realisme te negeren ter faveure van actie en een vlot verhaal. Red Notice pusht me wat dat betreft net iets te ver. Te vaak gebeuren er dingen in de film die enige verklaring nodig hebben of simpelweg niet logisch zijn, en moeten wij als kijker maar gewoon accepteren dat het gebeurd. De bedoeling van regisseur Rawson Marshall Thurber is niet om een slim en doordachte heist film te vertellen waar alle puzzelstukjes ineens op hun plek vallen. Hij creëert meer een soort achtergrondje voor Reynolds om grappig te doen, Johnson om droog te reageren en Gadot om heel knap te zijn. Dat dit achtergrondje voorzien is van mooie plaatjes en locaties verklaard waar een groot deel van het budget in ging zitten.

Voorbeelden waar er veel van de kijker gevraagd wordt? Interpol pakt Nolan en Hartley op en laat ze opsluiten in een Russische gevangenis? Volgens mij is de wereldpolitiek niet zo ver dat westerse mensen, opgepakt op Bali, in een Russisch strafkamp eindigen omdat de dienstdoende detective kribbig is. Tijdens hun ontsnapping in een helikopter ontwijken onze helden een raket. Hoe? Door de deuren van de helikopter open te zetten en de raket er doorheen te laten vliegen. Dit soort The A-Team achtige actie waarbij sowieso niemand dood mag helpt ook niet voor de spanning. Tijdens een zoektocht in de jungle naar een heel specifieke plek krijgen ze ruzie. Als ze hun spullen geïrriteerd op de grond gooien horen ze metalig geluid en blijken ze stomtoevallig EXACT op de juiste plek te staan. En tenslotte probeert de film ons een paar keer op het verkeerde been te zetten. Maar die zaken gebeuren zo voorspelbaar dat je ze niet alleen ziet aankomen, het boeit je ook nog eens te weinig.

Ryan Reynolds was destijds met Van Wilder een enorm komisch talent. Zijn vlotte babbel werkte als een malle in Deadpool, een film waar zijn hart wel in zat. Hier speelt hij op de automatische piloot hetzelfde karakter, maar dan in een veel bravere film. Zijn chemistry met Johnson is vergelijkbaar met Hobbs & Shaw. Dat de film twee sympathieke acteurs in dienst heeft zorgt ervoor dat je als kijker blijft hangen. Zelfs op 60% van hun talent zijn ze genietbaar genoeg om te blijven kijken. Gal Gadot is een prachtige verschijning, maar haar karakter krijgt te weinig achtergrond mee om echt interessant te worden. Jammer, want ze heeft als actrice meer in haar mars. Van inspecteur Urvashi Das (Ritu Arya) had ik wel iets meer willen zien. Ze is nu alleen een verhaalelement dat af en toe handig wordt ingezet om de helden wat extra problemen te geven. Maar ik had graag wat meer van haar gezien.

Conclusie:
Heb je zin om een spannende kraakfilm te zien waarbij onze helden elkaar (en ons) voortdurend een rad voor de ogen draaien, en de puzzelstukjes op het einde in elkaar vallen? Jammer, maar dan is dit niet je film. Zoek je gewoon een avondje simpel vermaak, vlotte plaatjes, mooie locaties en genietbare en herkenbare hoofdrolspelers die doen wat je van ze gewend bent? Dan is Red Notice nog wel het overwegen waard. Echt verveeld heb ik me niet, maar ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die elkaar deze film op Netflix gaan aanraden.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*