Favorieten: Die Hard

Steeds meer mensen, media en filmliefhebbers vinden het leuk om zich te mengen in de discussie of Die Hard een kerstfilm is. Mijn antwoord op die vraag is heel simpel: “wat maakt het uit?” Als het voor jou een kerstfilm is, dan is dat alle validatie in de wereld die je nodig hebt. Ik kan in elk geval altijd weer genieten van de strapatsen die John McClane uithaalt om te overleven terwijl hij tussendoor ook nog even de bad guys te slim af is. Met een machinegeweer, ho… ho… ho…

“who are you? Just another American who saw too many movies as a child? Another orphan of a bankrupt culture who thinks he’s John Wayne? Rambo? Marshal Dillon?”

John McClane (Bruce Willis) is een New Yorkse politieagent die naar Los Angeles reist om kerst door te brengen met zijn gezin. De carrière van zijn vrouw Holly (Bonnie Bedelia) nam een flinke vlucht, en John voelde zich in zijn trots aangetast toen Holly besloot met de kinderen naar L.A. te gaan. Beiden hopen deze kerst één en ander uit te kunnen spreken maar zijn ook stijfkoppig. John arriveert op de kerstborrel van Holly’s werk in het gloednieuwe Nakatomi Plaza. Terwijl hij zich mentaal voorbereid op een lastig gesprek gebeurt er iets totaal onverwachts: een groep terroristen onder leiding van Hans Gruber (Alan Rickman) gijzelt iedereen op het feest. De terroristen zijn er echter niet van op de hoogte dan John ook in het gebouw aanwezig is…

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: Die Hard is gewoon de beste actiefilm ooit gemaakt. De held is stoer maar ook feilbaar (dus menselijk), de schurken niet voor de poes, hun leider koel en calculerend en de actie is het betere puntje van de stoel werk. Willis was nog niet de grote naam die hij zou worden, maar werd perfect gecast als de held tegen wil en dank. Zijn sarcasme en komische timing zijn nagenoeg perfect, maar wat hem de geschikte man voor deze film maakt is zijn menselijkheid. Hij is een held met rafelrandjes. Hij maakt inschattingsfouten in zijn persoonlijke leven, loopt tegen flinke klappen op en is kwetsbaar. Die kwetsbaarheid voelen we als kijker bijvoorbeeld als hij op blote voeten door gebroken glas moet lopen. Vergelijk dat eens met een tegenwoordige “actieheld” als Vin Diesel die meer met zijn imago van harde man bezig lijkt dan een geloofwaardige rol neerzetten.

Is Die Hard een kerstfilm? Natuurlijk zijn er de makkelijke aanwijzingen. De film speelt tijdens kerst… op een kerstborrel… en aan het einde sneeuwt het en horen we “Let it Snow! Let it Snow!“. Maar er zijn meer argumenten. Er zijn talloze verwijzingen naar de kerstman, één van de dode terroristen wordt zelfs verkleed als Santa. Het belang van familie is een belangrijk thema, tijdens de kerst hoopt John zijn gezinsleven te redden en uiteindelijk krijgen goed en kwaad precies wat ze verdienen.

Je kan het niet over Die Hard hebben zonder ook Alan Rickman even aan te halen. De casting van Die Hard nam al een risico door de minder bekende Willis de hoofdrol te gunnen, maar ook Rickman was in Hollywood absoluut geen grote naam. Maar je hoeft alleen maar naar de ijskoude executies van Holly’s baas Takagi en collega Ellis te kijken om te zien dat Rickman perfect is voor de rol. Rickman is de man met het plan, alleen is McClane de spaak in zijn perfect lopende radartjes. Dit levert verbaal en fysiek vuurwerk van de bovenste plank op. Regisseur John McTiernan laat John McClane zo diep gaan dat een goede afloop, zoals normaal in dit genre, zeker niet vaststaat.

Conclusie:
Het is fysiek onmogelijk voor mij om te zappen als Die Hard ergens wordt uitgezonden. Op welk moment ik ook in de film val, ik zit er direct weer middenin. Zou Willis hebben geweten dat deze film een voorbode was van een grootse actiecarrière? De film laat zien wat we destijds zo goed aan hem vonden, en waar hij nu zo schromelijk tekort schiet. De Willis van tegenwoordig acteert helaas op de automatische piloot. Maar eind jaren ’80 kwam John McClane vol bravoure ons leven binnen, en pakte hij een vast plekje tijdens onze kerstdagen. Die Hard is een film die elke actiefanaat gezien moet hebben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*