Top en Flop 2021

Einde van weer een coronajaar waarin mijn bioscoopbezoek beperkt bleef, en ik vooral op streamingservices was aangewezen voor nieuwe films. Omdat Pathé zo vriendelijk was om tijdens lockdowns mijn Unlimited kaart om te zetten in Pathé Thuis tegoed heb ik nog best wat films gezien en was ik niet alleen van Netflix en Amazon afhankelijk. Deze lijst is gebaseerd op wat ik heb kunnen zien (Dus helaas nog geen Dune of Spider-Man). En verder is top een arbitraire term, sommige films zijn wellicht Oscarmateriaal, maar die ene vlotte comedy die ik waardeer kan ze zo overtreffen. Dit jaar noem ik ook mijn zes favoriete series. Daar gaan we!

Top 2021


De nummer één van dit jaar is gelukkig ook nog eens een film die ik in de Bioscoop kon zien. Tijdens de Oscars eerder dit jaar was de ontzetting groot toen niet de veel te vroeg overleden Chadwick Boseman het beeldje kreeg, maar oudgediende Anthony Hopkins. Gelukkig zijn de Oscars geen MTV awards, want iedereen die The Father gezien heeft kan niet anders dan stellen dat Hopkins en tegenspeelster Oliva Colman prachtige rollen wisten neer te zetten in een intrigerende film. Frances McDormand was ook fenomenaal in Nomadland. Regisseur Chloé Zhao verraste mij een paar jaar terug al met het hypnotiserende The Rider, en ook deze film over mensen die het leven op de weg en in hun auto verkiezen boven de maatschappij was een bezienswaardigheid. Niet alleen omdat we een ander beeld van Amerika te zien kregen dan we normaal gewend zijn, maar ook als scherp commentaar op de maatschappij. The Green Knight en Minaro maken een sterke top vier compleet.

1) The Father – Florian Zeller
2) Nomadland – Chloé Zhao
3) The Green Knight – David Lowery
4) Minari – Lee Isaac Chung
5) The Power of the Dog – Jane Campion
6) No Time to Die – Cary Joji Fukunaga
7) La Nuit des Rois – Philippe Lacôte
8) Druk – Thomas Vinterberg
9) Together Together – Nikole Beckwith
10) News of the World -Paul Greengrass

Flop 2021


Volgens mij is het niet eerder in mijn lijstjes voorgekomen dat één regisseur voor de twee slechtste films tekent. Maar dit was in de flop categorie het jaar van Appie Boudellah en Aram van de Rest. Achterhaalde verhalen, goedkoop jatwerk, een uitgekauwde casting en ook nog eens een op de automatische piloot acterende hoofdrolspeelster: Yolanthe Cabau schittert in deze twee films als het aankomt op slecht acteren. Ook was Thunder Force het zoveelste bewijs dat Melissa McCarthy niet meer moet samenwerken met haar echtgenoot Mike Cahill. Thunder Force was als actiecomedy net zo grappig als je hand in kokend vet steken. Verder zit de lijst vol met halfbakken Netflix en Amazon producties waarbij duidelijk was dat zowel cast als regie niks om het project gaven.

1) Just Say Yes – Appie Boudellah / Aram van de Rest
2) Liefde zonder Grenzen – Appie Boudellah / Aram van de Rest
3) Thunder Force – Ben Falcone
4) Bliss – Mike Cahill
5) Outside the Wire – Mikael Håfström
6) Six Minutes to Midnight -Andy Goddard
7) Without Remorse – Stefano Sollima
8) Fast & Furious 9 – Justin Lin
9) Sentinelle – Julien Leclercq
10) De Slag om de Schelde – Matthijs van Heijningen Jr.

Top 6 Series


Er konden eigenlijk maar twee series aanspraak maken op de topposities. Ted Lasso is een enorme hap frisse lucht in serie-land. In een tijd dat we worden doodgegooid met getormenteerde detectives en bloederige fantasyseries is het optimisme van Coach Lasso een verademing. En om van Rick Astley’s “Never gonna give you up” een emotioneel hoogtepunt te maken… dan moet je van goede huize komen. Maar It’s a Sin is de absolute aanrader van dit jaar. Deze hartverscheurende serie over de opkomst van aids in de jaren ’80 grijpt de kijker in de strot, mede omdat het zo vrolijk en hoopvol begint. Knap hoe de jonge cast en de regie perfect de balans tussen vrolijke en lichte momenten weet te combineren met verschillende emotionele stompen in je maag. Een serie die niemand onberoerd achterlaat.

1) It’s a Sin – Russell T. Davies
2) Ted Lasso seizoen 2 – Jason Sudeikis / Brendan Hunt
3) Maid – Molly Smith Metzler
4) Dopesick – Danny Strong
5) Sex Education seizoen 3 – Laurie Nunn
6) Kastanjemanden – Dorte Warnøe Høgh

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*