De liefde die Harry Potter heet

December 2001, mijn tentamen zat erop en samen met een vriendin gingen we dat vieren met een bioscoopbezoekje aan Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Ik had natuurlijk al wel gelezen over J.K. Rowling en de Harry Potter-hype, maar om daarom een kinderboek over een tovenaarsleerling te gaan lezen. Ik nam de woorden in mijn mond: “Harry Potter, wat is daar nou aan?”. Maar als filmliefhebber was ik wel benieuwd naar het verhaal op het witte doek. Prima, dan op die manier iets van de hype meepikken.

Harry Potter, wat is daar nou aan?
Van de eerste film werd ik niet warm of koud. Leuk, maar om nou te zeggen briljant? Tja, Harry Potter moest natuurlijk concurreren met Lord of the Rings. The Fellowship maakte zijn verwachtingen meer dan waar. Harry Potter verdween voor mij weer naar de achtergrond. Harry Potter and the Chamber of Secrets liet ik dan ook zonder moeite links liggen.

Keerpunt was voor mij de verfilming van Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Ik mocht deze in een speciale voorvertoning zien en was blij verrast. Het kinderlijke van de eerste film was er voor mijn gevoel af en de film smaakte naar meer. En daar ging het mis. De vierde film zou nog even op zich laten wachten en het vijfde boek kwam bijna uit. Hoe de behoefte naar meer bevredigen? Juist, de boeken lezen. Maar dan wel beginnen bij boek 1.

Gegrepen door Harry-mania
In de (toen nog) Scholten’s Wristers in Groningen meteen de eerste 4 boeken uit het Engelse schap gepakt. Uiteraard in het Engels, want dat is de taal waarin de serie geschreven is (los van de vreselijke vertalingen van namen in de Nl versie). Binnen no time had ik de eerste vier boeken uit en (jubel jubel) deel 5 lag nu ook in de schappen, dus mijn lust naar meer werd meteen weer gestild.

Opeens bleek ik me net als miljoenen anderen druk te maken en te speculeren over wie er in het 5e boek zou komen te overlijden. Het zou om een hoofdfiguur gaan. Wie zou ik het minst erg vinden? De moeder of vader van Ron? Een van zijn broers? Een klasgenoot van Harry? Dat zou onwaarschijnlijk zijn. Ik heb geen traantje weggepinkt, maar er wel stevig van gebaald toen ik het eenmaal wist. Niet eerlijk. Dislike.

Harry Liefhebberij
En toen begon het wachten op het volgende boek en op de volgende film. Ondertussen uiteraard ook de 2e film uit de serie gekeken. De boeken waren natuurlijk het belangrijkst, want daarmee kreeg je weer een stukje van de puzzel en de afloop van het verhaal kado. Maar als filmliefhebber, en nu ook Harry Potter-liefhebber, was ik natuurlijk ook vreselijk benieuwd naar de vertaling van het boek naar het witte doek.

The Goblet of Fire, naast The Prisoner of Azkaban mijn favoriete boek, stelde me niet teleur. The Order of the Phoenix: gematigd positief. Het laatste boek, the Deathly Hallows, was me een paar honderd pagina’s te lang. Dat rondgedwaal en dat moeilijke gedoe in de eerste helft van het boek: ‘boring’! Ik had meteen door moeten bladeren naar de laatste pagina’s, ik wilde eigenlijk alleen maar weten hoe het zou eindigen. De Film van The Half Blood Prince: verschrikkelijk. Een overbodige scène bij the burrow die helemaal niet in het boek zat, en het gemis van het gevecht aan het einde maakt voor mij deze film de op een na slechtste.

Uitbuiten? Prima!
Enorm uitgekeken naar de laatste film. Belachelijk dat The Deathly Hallows zonodig in 2 delen verfilmd moest worden. Het excuus, het boek was te dik om in 1x te verfilmen, is natuurlijk grote onzin. Want ook hiervoor geldt dat je de eerste film best over kunt slaan en zo door naar film 7.2 (dit is waar het allemaal moet gaan gebeuren). Laten we elkaar geen mietje noemen, het gaat hier puur om de commerciële winst en het uitbuiten van de consument. Het allerergste is nog dat ik me ook laat uitbuiten. Met liefde. Principes houden me niet uit de bioscoop. Ik kan niet wachten tot het straks 00.10 uur is en ik de bekende Harry Potter-tune hoor. Nog 1 keer vol verwachting naar de film, hoe gaat het einde er op het doek uitzien? Het mag niet teleurstellen, want er komt hierna niks meer. Harry Potter, ga die Voldemort verslaan en maak er een geweldig gevecht van!

En afkicken? De film draait nog wel even in de bios en gelukkig hebben we de boeken en de rest van de films nog.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*