She-Hulk: Attorney at Law (Seizoen 1)

Eerst even een disclaimer voor we aan deze recensie beginnen. Eerlijk toegegeven: ik heb deze serie na vier afleveringen niet verder gekeken. En over die vier afleveringen deed ik een dikke drie maanden. Het is gewoon niet mijn ding. Bovendien heb ik wellicht last van Marvel oververmoeidheid. Disney poept de laatste tijd de ene na de andere serie met Marvelkarakters er uit, en de aandacht voor verhaal, het opbouwen naar een duidelijke conclusie zoals de afgelopen jaren in het MCU gebeurde, dat is naar de achtergrond verdwenen. Humor en meta-meligheid krijgen nu voorrang.

“Who’s going to protect the world, if not people like you?”

Hoe omschrijf ik deze serie? Jennifer Walters (Tatiana Maslany) beleeft het gecompliceerde leven van een alleenstaande dertigjarige advocaat die toevallig ook af en toe transformeert in een vrouwelijke versie van de Hulk. Dat klinkt als een hulk variant van Ally McBeal, en dat is het ook. Alleen zonder goed geschreven rechtszaken en vooral met veel knipoog grappen over het Marvel-universum. Geschreven door mensen die zich duidelijk al jaren ergerden aan de ietwat seksistische kantjes van comicfans, en die nu diezelfde fans een meta-koekje van eigen deeg wilden geven.

De serie draait om Jennifer, maar voor de verandering zijn er wel veel bekende MCU gezichten. Mark Ruffalo is er om Jennifer te helpen bij het leren leven als Hulk. Alleen is Jennifer direct zo awesome dat ze Bruce Banner niet echt nodig heeft. Ik baal ervan wat het MCU met de Hulk doet. Ik heb niks met de overkill aan melige humor die in Marvel films en series alleen maar lijkt toe te nemen (Hier kijk ik ook de meest recente Thor films op aan). En de schrijvers lijken vooral met hun eigen ding bezig. Dat deze serie een vrouwelijke protagonist heeft lijkt me prima, maar het is ook gelijk het voornaamste selling point.

Ik kan me voorstellen dat het schrijversteam elkaar schaterend high-fives aan het geven was over zoveel slimheid en tikken tegen de billetjes van fanboys. Helaas lijkt deze serie daardoor voor bijna niemand geschreven. Marvelfans haken af. En of vrouwen massaal een Marvel-serie gaan kijken? Ik twijfel. Verder is er al genoeg gezegd en geschreven over de tegenvallende special effects. Vergelijk de Hulk (en She-Hulk) weergave in deze serie eens met eerdere optredens van de Hulk. Het is er niet beter op geworden.

Conclusie:
Vind je het wel leuk, prima toch! Maar ik zoek iets anders qua comics op mijn tv-scherm. Wie de doelgroep is? Jonge meiden die wel eens een comicfilm hebben gezien, en niet heel kritisch gaan doen over hoe rechtszaken worden neergezet, wellicht? Ik behoor er in elk geval niet toe, en dat is okay. Ik kreeg wel zin om Shrek weer eens te kijken na het zien van She-Hulk. Dat is dan weer een plus.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*