Everything Everywhere All at Once

Michelle Yeoh is bij ons in het westen vooral bekend van Crouching Tiger Hidden Dragon, Tomorrow Never Dies en Memoirs Of A Geisha. Maar ze had daarvoor al een glorieuze carrière als actieheldin in actiefilms uit Hong Kong. Met deze film laat ze haar skills op dat gebied weer zien in een uiterst… apart verhaal. Fijn dat deze fantastische actrice weer eens in de spotlight staat!

“So, even though you have broken my heart yet again, I wanted to say, in another life, I would have really liked just doing laundry and taxes with you.”

Nu haar wasserette op de rand van faillissement balanceert en haar huwelijk met de slappe echtgenoot Waymond (Ke Huy Quan) op de klippen loopt, worstelt de overwerkte Evelyn Wang (Michelle Yeoh) met alles. Zo zijn daar bijvoorbeeld haar veroordelende vader Gong Gong en haar dochter Joy die niet haar ouders niet in vertrouwen durft te nemen. Ze moet zich ook schrap zetten voor een onaangename ontmoeting met een wel zeer strenge belastingmedewerker: Deirdre. Tijdens een bezoek aan Deirde ontdekt Evelyn dat ze onderdeel is van een multiversum een vol parallelle realiteiten. En zij is een gekozene die niet alleen de realiteit, maar ook haar heden, verleden, toekomst, familie en de essentie van het bestaan kan redden.

Deze film raakt meerdere thema’s aan. De gevolgen van het maken van keuzes, relaties, wat voor zaken binden families of drijft ze uit elkaar en de band tussen ouders en kinderen. Dat alles met surrealistische saus van Sience fiction en martial arts. Dat zal voor de één goed werken, maar ik denk ook dat veel mensen er helemaal niets mee kunnen. Waar de world building van The Matrix strak was en de regels vrij duidelijk is het hier allemaal wat meer losse pols en absurd. Ik merkte dat dit voor mij soms niet lekker liep.

Conclusie:
De film werkt voor mij vooral in relationele sfeer. De emoties die de karakters ervaren als hun levens en familie uit elkaar lijken te vallen zijn authentiek en herkenbaar. Juist de ridicule sci-fi momenten versterken dat punt, als kijker zoek je soms naar dit soort momenten in de chaos. De cast is fantastisch, en de film zeker het kijken waard. Maakt de film de enorme hype waar? Nee, maar je kijkt in elk geval wel iets enorm origineels waar de makers letterlijk een hart en ziel in hebben gestopt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*