Top en Flop 2023

Okay, ik heb dit jaar mijn filmsite een beetje slecht bijgehouden. Hopelijk hebben mensen mij op Insta wel kunnen volgen, want ik heb genoeg gezien. Met een kleine eindspurt in december in elk geval genoeg voor een relevante top 10, zelfs voor een flop 10. Iedereen die me een beetje kent weet dat Nederlandse film bij de Flop lijst vaak goed aanwezig is, maar ook in de top lijst zijn dit jaar Nederlandstalige producties terug te vinden. Let’s dive in

Top 10
De top 3 is er eentje die ik de afgelopen dagen in mijn hoofd meerdere malen afwisselde. Het ene moment stond de één bovenaan, en dat kon een uurtje later weer anders zijn. Kijk ze gewoon alle drie. Past Lives is een prachtige en eerlijke meditatie over relaties en hoe het leven soms kan bepalen welke keuzes we maken op liefdesgebied. Hartverscheurend maar zonder goedkope oplossingen die je in romantische Hollywood drama’s vaak ziet. Oppenheimer en Killers of the Flower Moon hebben wellicht een intimiderende speelduur, maar wisten me van begin tot eind aan me te binden. Het aangrijpende Aftersun stond vanaf begin dit jaar lang in mijn top 3, maar valt er net buiten. Eervolle vermelding voor Zomervacht, van begin tot eind een ongemakkelijke maar aangrijpende kijkervaring.

1) Past Lives – Celine Song
2) Oppenheimer – Christopher Nolan
3) Killers of the Flower Moon – Martin Scorsese
4) Aftersun – Charlotte Wells
5) Zomervacht – Joren Molter
6) Spider-Man: Across the Spider-Verse – Dos Santos / Powers / Thompson
7) Maestro – Bradley Cooper
8) Toen we van de Duitsers verloren – Guido van Driel
9) Cairo Conspiracy – Tarik Saleh
10) The Convenant – Guy Ritchie

Flop 10


De laatste jaren is de ster van mijn Flop 10 Appie Boudellah. Hij mag lekker “niks aan de hand” romcoms maken voor Netflix, waar scenaristen, acteurs en regisseur verder weinig moeite insteken. Originaliteit is ver te zoeken, maar het houdt de betrokkenen (veel dezelfde acteurs) van de straat. Zelden een regisseur gezien met zoveel wanproducten op zijn naam, maar… er is helaas een publiek voor. Johan Nijenhuis moet volgend jaar nog serieus aan de bak op zijn reputatie als slechtste regisseur uit ons landje terug te winnen. Verder twee MCU films in deze lijst, dat geeft wel aan hoe stuurloos deze films aan het worden zijn.

1) Oei, Ik Groei! – Appie Boudellah
2) Alles is nog steeds zoals het zou moeten zijn – Erwin van den Eshof
3) Money Shot: the Pornhub story – Suzanne Hillinger
4) White Men Can’t Jump – Calmatic
5) All Inclusive -Aniëlle Webster
6) Happy Single – Anna van Keimpema
7) Ant-Man and the Wasp Quantumania – Peyton Reed
8) The Marvels – Nia DaCosta
9) Fast X – Justin Lin / Louis Leterrier
10) Expend4bles – Scott Waugh

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*