Damsel

Er zijn de laatste decennia genoeg films gemaakt over jonge helden die in een middeleeuwse fantasy setting het vege lijf moeten redden. Sommige van die films werden classics. Denk hierbij aan Legend, The Princess Bride, Labyrinth. Soms slaat men net de plank mis zoals bijvoorbeeld Eragon. Allemaal films die gewoon een leuk en spannend avontuur boden zonder dat ze direct een franchise moesten worden. Zal Damsel over een paar jaar ook tussen deze films genoemd worden?

“It’s not me you should fear. This is the end of your story.”

Elodie (Millie Bobby Brown) wordt door haar vader uitgehuwelijkt aan een prins uit een schatrijke familie. Elodie had liever uit liefde willen trouwen, maar haar volk is arm, en uit plichtsbesef stemt ze toe. Al snel blijkt dat haar nieuwe schoonfamilie een duistere reden heeft voor dit huwelijk. Haar stiefmoeder Lady Bayford (Angela Bassett) vertrouwt het niet en probeert Elodie er vanaf te laten zien, maar Elodie zet door. En als snel blijkt dat de voorgevoelens van Lady Bayford klopten…

Gooi ouderwetse sprookjes over ridders, draken en jonkvrouwen in een blender met de film Ready Or Not en mik er een flauwig fantasy-sausje overheen. Wellicht nog een beetje bijkruiden met elementen van het avonturenboek Dragon’s Bane. Lardeer het met een paar bekende acteurs en je hebt Damsel. Netflix is de kampioen van de hap-slik-weg middelmaat, en helaas is deze film geen uitzondering. Na ruim 110 minuten kijken dacht ik echt: “waarom al die moeite voor een zo-zo film”?

Er was genoeg te doen over deze film. De recensies waren ruwweg te verdelen in drie kampen: 1) zeer, zeer slecht. 2) het is best okay voor wat het is. 3) grom grom weer een film rond een sterke dame grom grom. Nog niet zo lang geleden klaagden we dat Marvel geen films rond vrouwelijke helden had, en nu klagen sommigen over te veel actieheldinnen. Oh well… Ik behoor tot kamp twee. Damsel is niet heel slecht, maar wel weer zo’n Netflix product dat je na een dag alweer vergeten bent. En met een cast als deze, Angela Bassett, Ray Winstone en Robin Wright… is dat wel een beetje jammer.

Conclusie
Millie Bobby Brown doet haar best, maar de schrijvers en regie hadden wel een beetje mogen schaven aan het karakter van Elodie. Sommige mensen zien haar als aankomende a-lister omdat ze in Stranger Things zat. Maar ik hoop dat ze dat een keer kan bewijzen in een beter film. De manieren waarop je een trouwjurk kan gebruiken als survival-kit zijn dan wel weer aardig. Een onschuldig tussendoortje als je geen hoge verwachtingen hebt. Ik kan me heel goed voorstellen dat de jongere Netflix kijker hier meer lol uithaalt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*