Back to the 10’s: Prisoners (2013)

Ken je dat? Ik was met mijn vriendin bij het ouderlijk huis, en dan moet je meerdere smaken verenigen om tot een geschikte filmkeuze te komen. Mijn vader is wat dat betreft nog wel makkelijk. Maar mijn stiefmoeder en vriendin kunnen soms genadeloos en onberekenbaar zijn. Daarom is het altijd weer spannend om te kijken hoe mijn keuze bij die twee valt. Met deze thriller/drama van Denis Villeneuve zat ik gelukkig goed. De film had ze direct in haar greep.

“He’s not a person anymore. No, he stopped being a person when he took our daughters.”

Keller Dover (Hugh Jackman) wordt geconfronteerd met de ergste nachtmerrie van elke ouder. Zijn zesjarige dochter Anna en haar vriendinnetje Joy worden vermist, en als de minuten in uren veranderen, slaat de paniek toe. De enige aanwijzing is een vervallen camper die eerder in hun straat geparkeerd stond. Rechercheur Loki (Jake Gyllenhaal) leidt het onderzoek en arresteert de chauffeur, Alex Jones(Paul Dano), maar een gebrek aan bewijs zorgt ervoor dat hij weer vrij komt. Terwijl de politie meerdere aanwijzingen uitpluist en de druk toeneemt besluit de wanhopige Dover dat hij geen andere keus heeft dan het recht in eigen handen te nemen, uit angst voor het leven van zijn kind. Hoe ver zal deze wanhopige vader gaan om zijn gezin te beschermen?

Tegenwoordig zijn series over getormenteerde detectives in achteraf gebieden helemaal hot. Deze film is alweer elf jaar oud maar past goed in dat genre. Gyllenhaal maakt van een ogenschijnlijke kleurloze detective rol een mens van vlees en bloed waar ogenschijnlijk veel achtergrond achterzit, maar hij laat ons gissen. knap acteerwerk. Jackman brult en gromt zich als boze vader door zijn rol heen. De morele keuzes die gemaakt worden zijn interessant, maar de nadruk licht meer op de spanning.

Conclusie:
Villeneuve probeert zijn kijkers net iets te nadrukkelijk op het verkeerde been te zetten met een overdaad aan mogelijke hints en spanningsmomenten. De film heeft op een gegeven moment iets te veel bizarre scenes, en dat doet een beetje afbreuk aan het morele dillema van de hoofdrolspelers. In plaats van een indringend verhaal over hoe ver mensen kunnen gaan overwint het thriller element. Maar Prisoners is zeker onderhoudend en heeft een paar nagelbijtende momenten. Ietsje meer “less is more” had een absolute topper opgeleverd. Desondanks een puike film.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*