Top en Flop 2015

Het jaar zit erop, en dan is het weer tijd voor mijn jaarlijkse top en flop lijstje qua films. Dit jaar heb ik een paar flinke titels gemist (Mad Max…), en deze lijst baseer ik zuiver op wat ik in dit jaar in de bios heb gezien. Staat jouw film er niet bij, schroom dan niet om te reageren en jouw top of flop van het jaar onder de aandacht te brengen.

TOP
De nummer 1 positie in deze lijst ging eigenlijk maar tussen twee films. Kies ik voor de film die me drie kwartier lang met zweet in de handen het meest in beroering bracht, of voor mijn jeugdsentiment dat op meesterlijke wijze nieuw leven ingeblazen werd? Uiteindelijk koos ik voor The Walk. Deze film over koorddanser Philippe Petit laat zien dat 3D een effectieve toegevoegde waarde kan hebben. De afgrond onder het koord was acuut voelbaar zodra Jospeh Gordon Levitt op het koord stapte. De zaal was letterlijk en figuurlijk gebiologeerd door wat er op het scherm gebeurde, en de spanning (en bij sommigen voelbaar aanwezige hoogtevrees) was iets dat ik niet veel vaker meemaakte in de zaal.

1) The Walk – Robert Zemeckis
2) Star Wars: The Force Awakens – J.J. Abrams
3) Ex Machina – Alex Garland
4) The Martian – Ridley Scott
5) Straight Outta Compton – F. Gary Gary
6) Dope – Rick Famuyiwa
7) The Imitation Game – Morten Tyldum
8) Birdman – Alejandro Gonzáles Iñárritu
9) Mission Impossible: Rogue Nation – Christopher McQuarrie
10)Steve Jobs – Danny Boyle

FLOP
Soms is het piekeren welke film je op zo’n lijstje op één moet zetten. Homies en Hallo Bungalow zijn bijvoorbeeld beide ontstellend amateuristisch slecht. Maar soms steekt er een film met kop en schouders bovenuit. Fifty Shades is zo’n titel. Twilight zonder bijkarakters, vampieren of weerwolven. Dan blijft er voor de kijker niet veel over. De hoofdrolspelers zijn intens saaie mensen, de seks is saai, en hoe mooi je “saai” ook filmt, het blijft “saai”. De film heeft net zoveel verhaal, diepgang en erotiek als een reclame voor DIOR. En daar ben je na 30 seconden ook wel klaar mee.

1) Fifty Shades of Grey – Sam Taylor-Johnson
2) Homies – Jon Karthaus
3) Hallo Bungalow – Anne de Clercq
4) Knock Knock – Eli Roth
5) Michiel de Ruyter – Roel Reiné
6) Ja, ik wil! – Kees van Nieuwkerk
7) The Hunger Games: Mockingjay Part 2 – Francis Lawrence
8) Furious 7 – James Wan
9) Fantastic Four – Josh Trank
10)Magic Mike XXL – Gregory Jacobs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*