Movie 43

De kritieken waren niet mals. De Citizen Kane van slechte films werd deze film al gedoopt. Een kleine bloemlezing in andere recensies levert teksten op als: Beledigend, aanstootgevend, de slechtste film ooit, totaal stupide, futloze rotzooi, totale ramp… We moeten hier wel een film hebben die slechter is dan Ushi, het Bombardement en Verliefd op Ibiza samen. Ik zette mijn veiligheidshelm op en ging er voor.

Wraak is zoet?
Twee jongens besluiten wraak te nemen op een treiterig en betweterig jonger broertje. Ze verzinnen een niet bestaande film, en dagen de jongen uit deze op internet te vinden. Terwijl dat knaapje daar op ene computer mee bezig is stelen de oudere twee diens laptop om het via pornosites vol te laden met virussen. Het ventje keert het hele internet binnenste buiten in zijn zoektocht, en vind de meest bizarre en vieze filmpjes die de mensheid wist voort te brengen.

Sterrencast
Voor de Nederlandse en Engelse markt kreeg deze film een andere opzet. De sketches werden in Amerika op een andere manier aan elkaar geplakt. Waarom men daarvoor gekozen heeft is redelijk onduidelijk, maar dat zal de pret niet drukken. Movie 43 heeft in elk geval een imponerende cast. Laten we even een kleine greep van namen droppen: Richard Gere, Kate Winslet, Hugh Jackman, Halle Berry, Liev Schreiber, Naomi Watts, Anna Farris, Emma Stone, Justin Long, Kristen Bell, Chloë Grace Moretz, Gerard Butler, Sean William Scott, Johnny Knoxville, Terrence Howard, Uma Thurman en Elizabeth Banks. En dan zijn er nog tientallen anderen die je waarschijnlijk ook wel op zijn minst van gezicht herkent.

Poep, IBabe en Menstruatiebloed
De sketches zijn van een vrij erbarmelijk niveau. Minus een klein reclamefilmpje waarvan ik de clou niet zal verraden kent de film eigenlijk weinig echte hoogtepunten. Voornamelijk zit je je de hele tijd af te vragen of de acteurs tijdens het maken van deze filmpjes zelf niet hadden kunnen ingrijpen. Er is zoveel talent verzameld, had niemand even kunnen aangeven dat het allemaal wel heel ranzig en niet grappig is? De humor varieert van een man wiens testikels onder zijn kin groeien tot een meisje dat voor het eerst ongesteld wordt en het hele huis ondersmeert met menstruatiebloed. Een andere sketch vervalt letterlijk en figuurlijk in poephumor. Dieptepunt is een totaal niet grappige sketch rond de Ibabe: een Ipod die lijkt op een naakte vrouw. Wat heeft al die acteurs bezield om aan deze ongein mee te doen?

Geen clou
Het grootste probleem is dat alle sketches ook nog eens niet echt een clou hebben. Ze beginnen allemaal met een ranzig gegeven, parasiteren daar een minuut of zes op, en dan loopt de sketch gewoon af zonder echte uitsmijter of eindgrap. Verder worden de toch al niet al te subtiele grappen zonder komische timing gebracht. Gezien de verzameling van talent dat aan deze film meewerkte al een prestatie op zich. Ik las ergens dat sommige acteurs wanhopig onder hun verplichtingen jegens Movie 43 uit probeerden te komen, en dat verbaasd me niks. Waarschijnlijk hebben ze zich er gewoon snel van afgemaakt.

Conclusie:
Movie 43 is vrij slecht, en dan druk ik me nog netjes uit. Toch wil ik een kleine kanttekening maken. Na het lezen van de bijna hysterische afslachtingen op internet had ik eigenlijk een nog veel groter drama verwacht. De film is in elk geval op zijn minst een feest der herkenning omdat er elke 10 seconden weer een nieuw bekend gezicht opduikt, en dat maakte toch dat ik bleef kijken. De kans dat deze film aan het eind van het jaar in mijn rijtje van slechtste films van 2013 staat is vrij groot. Maar de slechtste film aller tijden? Mwah. Als ik moet kiezen tussen deze film nog eens kijken, of nog een keer het Bombardement of Verliefd op Ibiza, doen dan toch maar Movie 43.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*