Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

December 2004 staat voor de deur en zo ook de release van de derde Harry Potter-film op DVD: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Na de eerste twee delen is een en ander verandert. Niet alleen zijn de acteurs een jaartje of wat ouder (en dat is te zien, kleine Harry begint al een heuse puber te worden), maar helaas is Richard Harris die gestalte gaf aan Professor Dumbledore overleden. En dat niet alleen, Chris Colombus heeft zijn werk als regisseur van de film overgedragen aan Alfonso Cuarón. Hebben deze veranderingen gevolgen voor de derde film in een nog niet afgeronde cyclus?

Opnieuw op avontuur
Om te beginnen staan er weer een hoop avonturen te wachten op Harry Potter en zijn twee beste vrienden Ron en Hermione. Sirius Black is ontsnapt uit de gevangenis van Azkaban. Waar Harry op dat moment nog geen weet van heeft, is dat deze man er op uit is om hem te vermoorden. Deze informatie wordt dan ook angstvallig voor Harry achtergehouden, natuurlijk voor zijn eigen veiligheid. De bewakers van Azkaban, zogehete ‘Dementors’ zitten achter deze Sirius Black aan. Wie op het pad van deze gewetenloze bewakers komt, moet op zijn tellen letten. Als je ook maar iets doet wat hen niet aanstaat, bestaat de kans dat zij zich tegen je keren en blije herinneringen uit je geest zuigen om zo alleen de nare achter te laten. Kortom, er gebeurt weer een hoop rondom de persoon Harry dat zich gedurende de ruim twee uur durende film allemaal zal ontrafelen.

Flinke cast
Ook in deze derde film komen er weel veel grote namen aan te pas. Zo zien we Timothy Spall in kleine bijrol, en Emma Thompson verschijnt ten tonele als een professor op de tovenaarsschool die gespecialiseerd is in de kunst van het waarzeggen. Ze weet een mooie rol als deze professor neer te zetten, en ze is zo realistisch dat, mocht je zelf les van haar krijgen, je je meteen zou afvragen of ze wel goed snik is. Daarnaast is er een belangrijke rol weggelegd voor niemand minder dan Gary Oldman, in filmland bekend om zijn rollen als slechterik. Hij speelt de ontsnapte gevangene uit Azkaban: Sirius Black. Voor Oldman-kenners rest nu de vraag hoe hij in deze film nu weer aan zijn einde zal komen (tenminste, als dat gebeurt).

Hebben de veranderingen invloed
Maar wat zijn nu de gevolgen van de veranderingen binnen de filmcrew? In de eerste plaats wil ik kwijt dat Michael Gambon een waardig opvolger is van Richard Harris als Professor Dumbledore. Het is me allengs meegevallen, want niets is moeilijker dan de plaats innemen van een geliefd acteur in een belangrijke rol. Petje af voor Gambon. De andere grote verandering betreft de regie die dus naar Alfonso Cuarón is gegaan. Opvallend genoeg is de film qua uiterlijk en opzet niet veel veranderd. En we weten dat een nieuwe regisseur niet per sé garant staat voor een zelfde stijl (denk aan een Mission Impossible I en het verschil met het tweede deel). Cuarón lijkt de lijn die door Columbus is uitgezet prima te hebben vervolgd. Echter, de film wordt wel een stukje duisterder, net als het verhaal.

Special Editie
Van de Harry Potter-films die op DVD uitkomen zijn we al gewend geraakt aan de speciale edities. Ze geven wat meer achtergrond over de film en over de acteurs die er in spelen. Zo ook de speciale editie van de Prisoner of Azkaban. Wat ik zelf erg leuk vond waren de interviews met de cast door Johnny Vaughan en het Gekrompen Hoofd. Het Gekrompen hoofd herken je van een ritje in de Nachtbus. Daarnaast vind ik het zelf altijd erg interessant om te zien hoe bepaalde scenes tot stand zijn gekomen. De Speciale Editie is in ieder geval qua achtergrond informatie alleen al een goede aanschaf.

Conclusie
Na het zien van de eerste twee films was ik nog niet aangespoord de boeken te gaan lezen. Maar na het zien van de derde film ben ik enigszins benieuwd geraakt hoe de tovenaarswereld zich heeft getransformeerd van het boek naar het witte doek. In dat opzicht begint mijn mening over Harry Potter toch te veranderen. Ook moet ik toegeven dat na het zien van de derde film, die er qua aankleding wederom prachtig uitziet, ik toch wel nieuwsgierig ben geworden naar de vervolgfilm. De film is een lust voor het oog, het ziet er prachtig uit en het verhaal is op zijn eigen manier ook nog spannend. Tja, Harry Potter is een geslaagde mix van ingrediënten die de film een fijne smaak meegeven, ook na afloop. Daarnaast mijn bewondering voor het steeds weer weten te casten van een vaste groep acteurs die nagenoeg niet veranderd. Mijn enige puntje van kritiek blijft toch de duur van de film. Zelfs met een pauze is het een lange zit voor kinderen, en dat is gezien de doelgroep die J.K. Rowling ooit beoogd heeft, toch jammer. Daar staat natuurlijk tegenover dat haar boeken dan eigenlijk ook al een dikke pil zijn voor de jonge lezers. Desalniettemin kunnen de liefhebbers van Harry Potter met een gerust hart de DVD aanschaffen, want deze is zeker een must. Al is het alleen maar om je zelf weer even op de tovenaarsschool te wanen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*