Beste Sylvester Stallone Keuzes

Zodra je met een vriend of vriendin eens besloten hebt om een filmpje te kijken dringt zich op Netflix altijd het probleem op van de vele keuzes die je kan maken. Pro-Test geeft je van tijd tot tijd leuke suggesties voor ‘must-see films’ in bepaalde categorieën. Deze keer: 10 films van Sylvester Stallone die zeer zeker het bekijken waard zijn.

Rocky – 1976
Op afstand de beste van dit lijstje. Deze film won destijds terecht een oscar voor beste film en regie. De naam Rocky is echter ook verbonden aan de mindere sequels die volgden, en dat deed het imago van deze Oscarwinnaar geen goed. Stallone schreef zelf het script over een kansarme bokser die bij wijze van publicitijdsstunt een kans krijgt om tegen de wereldkampioen te vechten. Een verhaal over respect, sociale klassen, liefde en sport. De film laat ook zien wat er nog van de aloude Amerikaanse droom over is: een leuke inslag waar sportpromotors een aardig zakcentje aan kunnen verdienen. De training en gevechtsscènes zijn inmiddels legendarisch, evenals de filmmuziek. Maar meer nog dan een sportfilm heeft de eerste Rocky ook een verhaal te vertellen. Absolute aanrader voor iedereen.

Rambo: First Blood – 1982
Net als de Rocky serie heeft Rambo door twee mindere sequels ook een imagoprobleem. En dat is onterecht. De eerste Rambo film is zelfs ruim 20 jaar na dato nog verrassend onderhoudend, en Rambo is wel een Icoon in de wereld van de actiehelden geworden, dat kan toch niet alleen aan twee matige sequels liggen? Vietnam veteraan John Rambo zwerft door de VS om oude kameraden uit de oorlog weer te zien. In een klein dorpje krijgt hij last met de lokale sheriff die hem onterecht opsluit en flink laat misbruiken. Rambo ontsnapt, en begint in zijn eentje een oorlog tegen de lokale dienders. Met de trucs die hij in Vietnam heeft opgestoken is het een bijna onmogelijke taak om Rambo te grazen te nemen. Als een oude legeroverste van Rambo arriveert loopt de zaak danig uit de hand. Deze film zette in het actiegenre de toon, en dient nog steeds als dankbaar slachtoffer voor veel goedkope namaak.

Over the Top – 1987
Vervang het boksen uit Rocky voor een potje armpje drukken en je hebt Over the Top. Dit tamelijk onwaarschijnlijke verhaal over een trucker die moet vechten voor de voogdij van zijn zoontje en een armworstel-kampioenschap maakt zijn titel meer dan waar. Is het kwalitatief een goede film? Nee, absoluut niet. Maar het is hilarische campy actie zoals ze die alleen in de jaren’80 wisten te maken. OTT is zeer zeker het kijken waard als je in bent voor lekkere lompe momenten. Nooit geweten dat armpje drukken zo intens kon zijn.

Cliffhanger – 1993
Misschien niet de allerbeste film uit dit rijtje, maar de bergbeklimmersfilm Cliffhanger is zeer zeker vermakelijk, en onderhoudend genoeg voor een avondje popcorn eten achter de TV. Stallone neemt het in de bergen op tegen enkele gewetenloze misdadigers die op zoek zijn naar een flinke smak geld die zich ergens in de bergen moet bevinden. Het plot van de film is te simpel voor woorden, maar met John Lithgow als schurk doet dat er wat mij betreft helemaal niet toe. Cliffhanger is een prima tussendoortje, en aangezien Stallone veel hap-slik-weg actiefilmjes heeft gemaakt hoort er ook zo’n film tussen.

Demolition Man – 1993
Een vaak zeer ondergewaardeerde actiefilm waarin Stallone het in de toekomst opneemt tegen de gevaarlijke misdadiger Simon (Wesley Snipes). In de toekomst is de politie echter niet meer bekend met openbaar geweld, en daarom word de ingevroren agent Stallone weer van stal gehaald. Lekker dom gemaakte pulp, die er verder wel zeer goed uit ziet. We zien in bijrollen de toen nog redelijk onbekende Sandra Bullock, Benjamin Bratt en Denis Leary voorbij komen. Één van de laatste behoorlijke actiefilms van Stallone, grappig en visueel zeer het aanzien waard.

Assassins – 1995
Sylvester Stallone speelt een gedesillusioneerde huurmoordenaar die klaar lijkt om te stoppen met zijn werk. Zoals altijd in dit soort films duikt juist op zo’n moment die ene alles veranderende klus op. Een los draadje uit zijn verleden is nog niet ontrafelt, en dat brengt vervelende complicaties met zich mee. Om de klus tot een goed einde te brengen moet Stallone het opnemen tegen een jongere gretige concurrent. Een jonge Antonio Banderas legt Stallone het vuur aan de schenen. Assassins is een lekker onderhoudende actiefilm met een paar intense momenten. Alleen vraag ik me af; waarom spreken in deze film Nederlandse personages weer Duits? Kan Hollywood daar niet eens wat aan doen?

Cop Land – 1997
Stallone komt voor zijn doen in een onwaarschijnlijk project terecht: de speelfilm Cop Land. Hierin speelt hij een uitgerangeerde agent die in een plaatselijk politiestadje (er wonen nagenoeg alleen maar politieagenten en hun medewerkers in de omgeving) de baan van sheriff heeft gekregen omdat zijn oud-collega’s medelijden met hem hadden. Als er dan toch een misdaad lijkt te gebeuren zijn het diezelfde vrienden die Stallone tegenwerken omdat ze willen dat deze zaak niet wordt opgelost. Stallone kwam twintig kilo aan voor deze rol, en kreeg naast gelouterde acteurs als Harvey Keitel, Robert De Niro en Ray Liotta de kans om aan het publiek te laten zien dat hij zelf ook over acteertalent beschikte. Eén van de weinige films waarin Stallone ook van critici erkenning kreeg. Een prima film, die liet zien dat Stallone tot meer in staat was dan Boksen en oorlogje voeren.

The Expendables – 2010
Stallone creëerde met deze franchise de ultieme jaren’80 natte droom. Alle actiehelden uit de jaren ’80 en ’90 passeren in dit spektakel de revue. Kwam je favoriete held deze film niet voorbij, dan toch zeker wel in één van de vervolgen. Met veel zelfspot en knipogen naar andere films is deze serie een waar plezier om naar te kijken. Verhaaltechnisch rammelt het aan alle kanten. Maar wat geeft dat? Het gaat hier om een ode aan de klassieke actieheld.

Grudge Match – 2013
Nog zo’n film waarin twee acteurs een vette knipoog naar rollen uit het verleden afleveren. Stallone en De Niro zetten twee oude mannetjes neer die ooit de beste boksers van de wereld waren. Een laatste gevecht kende een discutabele uitslag, en jaren later knaagt dat nog steeds. Beide mannen worstelen met het leven na het boksen. Net als in zijn zesde Rocky film laat Stallone zien dat je als zestig-plusser je er niet bij neer hoeft te leggen dat het beste er misschien wel op zit.

Creed – 2015
Rocky Balboa was op zichzelf al een prima afsluiter van deze filmserie. Maar zoals wel vaker had Stallone weer een onverwachte troefkaart achter de hand. Creed vertelt het verhaal van Adonis, de zoon van Apollo Creed. Adonis wil zichzelf bewijzen als bokser en vraagt Rocky om hem te trainen. 40 jaar na de eerste Rockyfilm werd Stallone genomineerd voor een Oscar. Terecht wat ons betreft. Na al die jaren zit Rocky in zijn bloed en zijn de man en het personage echt één geworden. Maar ook de gevechten in deze film zijn weer een lust voor het oog en bloedje spannend.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*