De beste voetbalfilms ooit

Helemaal voetbalgek? Maar kunnen alle voetbalpraatprogramma’s en live-wedstrijden je honger naar de bal niet stillen? Niet genoeg mensen om lekker zelf een balletje te trappen? Dan is er nog altijd de voetbalfilm. Veel voetbalfilms zijn te kneuterig voor woorden als het op het spelletje zelf aankomt. Houterige wedstrijdmomenten en een voorspelbaar wedstrijdverloop verpesten vaak veel. Maar soms zit er een prima film tussen. Dit zijn onze favorieten:

World Cup: A Captain’s Tale – 1982
De oudste en wellicht meest onbekende film van het rijtje. We schrijven het begin van de twintigste eeuw. Een klein Engels mijnwerkersdorpje (West Auckland) heeft een voetbalclub met meer doorzettingsvermogen dan talent. Een Engelse theemagnaat sponsort het eerste wereldkampioenschap voetbal voor clubteams, maar uitgerekend alle Engelse profclubs hebben geen zin om te gaan. U raadt het al, de mijnwerkers mogen tegen clubs als bijvoorbeeld Juventus zichzelf bewijzen. Dit waargebeurde verhaal werd met de nodige humor verfilmd. De NOS zond de film in 1990 uit ter gelegenheid van het WK voetbal in Italië. Moeilijk te vinden tegenwoordig, maar zeer zeker de moeite waard.

A shot at Glory – 2000
Schots voetbal gaat eigenlijk maar om één rivaliteit: Rangers tegen Celtic. Protestanten tegen Katholieken. Of zoals de film het zelf samenvat: “The forces of evil and darkness”. Maar in de marge van het voetbal strijd het nietige Kilnockie om een plek in de bekerfinale en voor lijfsbehoud. De Amerikaanse clubeigenaar (Michael Keaton) wil het team verplaatsen naar Dublin waar hij meer denkt te kunnen verdienen. De film is het kijken meer dan waard, mede door een prima Robert Duvall als de oude wijze coach die zelf ook nog wat levenslessen tekort blijkt te komen. Aparte maar vermakelijke rol van schotse voetbalster Ally McCoist als de nieuwe ster van het kleine clubje.

There is only one Jimmy Grimble – 2000
Het plot lijkt wel een beetje op de de ‘wondersloffen van Sjakie’. Jimmy is het pispaaltje van de school. Het feit dat hij fan is van Manchester City, en de bullebak van de school Manchester United een warm hart toedraagt, maakt Jimmy’s leven niet makkelijker. Als voetballer is Jimmy veel te onzeker, tot hij van een geheimzinnige oude vrouw magische schoenen krijgt die ooit behoorden aan een oud-speler van Man City. Met deze schoenen lukt Jimmy ineens alles. De film volgt alle vuistregels die nodig zijn voor een jongensboek. Ook al is de film overduidelijk voor kinderen gemaakt, zelfs de meest stoere F-Side aanhangers zullen stiekem mee juichen als Jimmy zijn flitsende dribbels laat zien.

Mean Machine – 2001
Vinnie Jones mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. De oudspeler van Wimbledon en Liverpool stond bekend als een gele kaarten verzamelaar, en ook zijn films zijn weinig subtiel. In deze film speelt hij een aan lagerwal geraakte vedette die de bak in moet wegens openbaar dronkenschap en geweldpleging. In de gevangenis word hij door de corrupte directeur gedwongen om bij te dragen aan de training van het bewaarders voetbalteam. Vinnie moet enkele gevangenen omsmeden tot een ploeg die goed genoeg is om de bewaarders wat tegenspel te bieden tijdens een oefenpotje. Dat de gevangenen het oefenpotje gedurende de film steeds serieuzer gaan nemen spreekt voor zich. Voetbal met een snufje Lock, Stock and Two Smoking Barrels.

Shaolin Soccer – 2001
Wat krijg je als je Kung-Fu en voetbal met elkaar mixt? Deze film is het antwoord. Een groot voetballer, Fung, raakt door vuile spelletjes van zijn tegenstander voor altijd uitgeschakeld en is jaren later gereduceerd tot raaskallende oude man. De tegenstander is inmiddels voorzitter van de voetbalbond. Fung krijgt het vuur weer te pakken als hij Sing ontmoet, een Kung-Fu meester die ook nog eens een aardig balletje kan trappen. Fung gaat Sing en zijn broeders trainen om zijn oude tegenstander voor eens en altijd de loef af te steken. De Matrix-achtige special effects zijn lachwekkend ver over de top, een heerlijke film.

Bend it like Beckham – 2002
De voetbalfilm die een voorheen bijna ondenkbare doelgroep wist aan te boren: vrouwen. De hoofdpersoon is een meisje uit een Indische familie die naar Engeland is geëmigreerd. Haar ouders houden streng vast aan Indische tradities waardoor zij een hoop dingen moet laten. Haar grote passie is voetbal, iets wat in de Indische gemeenschap met gefronste wenkbrauwen min of meer getolereerd word. Als ze bij een heus damesteam wil spelen grijpt de familie in. De vrouwen in de film kunnen allemaal een aardig balletje trappen, en de film laat een aardige botsing tussen culturen zien. Na haar kleine rolletje in Star Wars betekende deze film de doorbraak van Keira Knightley. Bend it like Beckham was een enorm succes in de bioscoop, en zal ook thuis voor de buis voor een gezellige avond zorgen.

Goal: The dream begins – 2005
De FIFA stopte zelf een aanzienlijk bedrag in dit project dat voetbal nog meer moest presenteren als “the beautiful game”. We volgen Santi, een jonge Mexicaan die een kans krijgt bij het Engelse Newcastle United. Maar de weg naar het beloofde land van de Premier League is niet zonder hindernissen. Voor Santi een kansje krijgt in het eerste heeft hij heel wat te bewijzen. De wedstrijdbeelden werden opgenomen op een echte wedstrijddag, en de aanwezigheid van bekende voetballers en herkenbare stadions gaf deze film een flinke meerwaarde. Er volgenden twee mindere sequels, maar dit eerste deel is prima kijkvermaak.

The Damned United – 2009
Fictie en realiteit vormen de basis voor deze film. Brian Clough, een talentvolle jonge coach, krijgt de kans om het team van zijn grote rivaal over te nemen. Hij probeert de ploeg, Leeds United, volledig naar zijn hand te zetten en elke herinnering aan zijn voorganger uit te wissen. Zowel bij de club als in zijn persoonlijk leven heeft dit een averechts effect. Voor een groot deel gebaseerd op waargebeurde feiten. Maar voor dramatisch effect zijn er wel enige geur-kleur-en-smaakstoffen toegevoegd.

Looking for Eric – 2009
Een twijfelgevalletje. Niet vanwege de kwaliteit. LFE is één van de betere films in dit rijtje. Maar is het een voetbalfilm? Eric de postbode leeft in de marge. Zijn zoons respecteren hem niet, de liefde van zijn leven verliet hem jaren geleden al en zijn enige lichtpuntje is de club Manchester United. Hij is idolaat van oud-voetballer Eric Cantona. Als Eric op een avond de wietverzameling van zijn zoon in beslag neemt steekt hij er ééntje op. Hij vraagt aan een poster van Cantona wat hij toch moet met zijn leven. En dan… verschijnt Cantona min of meer als mythische leermeester in Eric’s leven. Eric leert weer man te zijn en zijn leven bij de hand te nemen. Prachtfilm die je niet mag missen.

The Four Year Plan – 2011
Als Queens Park Rangers wordt overgenomen door enkele nieuwe steenrijke eigenaren krijgt documentairemaker Mat Hodgson de kans van zijn leven. Hij krijgt geheel de vrije hand in het maken van een film over het vier jaren plan: de opzet om de club te laten terugkeren in de Premier League. De vrijheid die de makers hadden om zich achter de schermen te begeven is ongekend. Voorzitters die scheldend hun trainers ontslaan, trainers die gedwongen worden de topscoorder te verhuren, fans die het niet meer zien zitten, spelers die alles met lede ogen moeten gadeslaan… Nog nooit was de bizarre realiteit van voetbal zo direct in beeld gebracht.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*