The 40 Year old Virgin

In films als Porky’s en American Pie lichten de jonge acteurs het publiek voor wat het allerbelangrijkste in een eenvoudig mensenleven is: sex. Niets is belangrijker dan zo snel mogelijk je maagdelijkheid verliezen. Maar wat nou als je net 40 bent geworden, en je nog steeds niet verder bent gekomen dan een keertje onhandig zoenen? Tja, dan heb je een filmconcept waarbij je qua verhaal verder weinig meer hoeft te verzinnen.

Maagdelijkheid
Andy’s leventje kabbelt zo’n beetje voorbij zonder echte hoogte- of dieptepunten. Hij speelt de hele dag Mortal Kombat en Halo, werkt bij een mediashop en spaart actiefiguurtjes. Zijn collega’s nodigen hem een keertje uit voor een potje kaarten waar het onderwerp al snel bij vrouwen en sex komt te liggen. Andy kan niet echt meepraten en wordt dan ook al snel ontmaskerd als maagd. Zijn collega’s besluiten dat hier een taak ligt: ze zullen hun minder fortuinlijke nieuwe vriend aan een wagonlading sex gaan helpen. Het probleem is dat Andy niet goed weet wat hij met vrouwen aan moet en de goed bedoelde adviezen van zijn vrienden steeds weer unieke, maar vooral negatieve resultaten opleveren. Er gloort echter hoop aan de horizon als Andy de leuke Trish ontmoet, een alleenstaande moeder. Maar hoe kan hij de eerste keer sex met haar hebben zonder dat Trish direct doorheeft dat hij geen enkele ervaring heeft?

Humor, maar dan anders
Met een filmtitel als deze heb je als schrijver verder weinig fantasie meer nodig. Waarschijnlijk hebben de tekstschrijvers bijeen gezeten voor een avondje American Pie, en halverwege bedacht, ‘wat nou, als we ook zo’n film maken, maar dan met volwassenen?’ De grappen liggen daarna voor het oprapen, en de kijker weet van te voren exact waar hij aan toe is. Toch zouden we deze film tekort doen door ‘m als formulefilm af te schilderen. Natuurlijk, ze drijft voor een groot gedeelte op sexgrappen met een flink aantal pijnlijke, vieze en gênante momenten, maar de humor is hier en daar een stuk slimmer dan American Pie. Veel grappige gesprekken in deze film lijken wel voor de vuist weg geïmproviseerd, en zijn daardoor ingetogen hilarisch. Dat klinkt als een vreemde tegenstelling, maar het dekt de lading perfect.

Koffieautomaat
Deze scènes zijn wat ik noem koffieautomatenhumor. Twee personages staan bijeen, en bespreken op ingehouden toon iets heel grappigs onder elkaar. Op de extra’s van deze DVD vind je een flink aantal van dit soort stukjes terug. De meeste zijn zo lang dat je snapt dat ze niet in de film terecht zijn gekomen, maar gelukkig hebben de makers ze wel op de DVD geplaatst. De liefhebbers van gewone kots- en sexgrappen komen ook gewoon aan hun trekken. Andy komt in een flink aantal beschamende situaties terecht, al dan niet door zijn eigen toedoen. Hij wordt gewaxt, ondergekotst, publiekelijk uitgelachen en gaat menig maal af als een gieter.

Slim plot
De kracht van de film zit ‘m in het plot, iets wat we in dit soort films niet vaak zien. Andy is een aardige kerel waarvan iedereen in het begin zou zeggen, ‘jezus, wat is die gast toe aan een wip’. Gaandeweg verandert dit beeld. De sexueel ervaren vrienden blijken zo allemaal hun tekortkomingen te hebben, en Andy komt dan misschien niet aan sex toe, zijn leven geraakt wel meer en meer op de rails. Uiteindelijk weet men de boodschap ‘sex is niet zaligmakend’ over te brengen zonder dat de Amerikaanse moraal al te sterk overkomt. In American Pie probeerde men dit aan het einde van de eerste film ook, maar helemaal geslaagd was die poging niet. De relatie tussen Andy en Trish is eentje waarvan de kijker oprecht wil dat het gaat werken. De leuke bijfiguren maken deze film af.

Conclusie
The 40 Year Old Virgin is een geslaagde komedie geworden. Met zijn ruim twee uur is hij wel een tikkie aan de lange kant, maar daar staat tegenover dat de film geen moment echt verveeld. Qua sexkomedies is het wellicht één van de slimmere films. Gezien de intelligentie van andere films is dit niet een enorme prestatie, maar toch. De acteurs hebben zichtbaar plezier gehad in het maken van deze film die wat mij betreft net even verder gaat dan het neuken van appeltaarten en het opdrinken van bier met sperma. The 40 Year Old Virgin is een prima film die ik alle leeftijden kan aanraden, of je nu 16 of 40 bent.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*