Bridget Jones’s Baby

Destijds was de film Bridget Jones een lekkere frisse hap lucht voor iedereen. Single vrouwen ervoeren een feest van herkenning, stelletjes hadden een romantische zwijmelfilm, anglofielen konden los op de Jane Austen parallellen en mannen vonden het stiekem ook wel vermakelijk. Iedereen blij. De daaropvolgende sequel was echter ietwat teleurstellend. De vraag is dan of mensen 15 jaar later nog wel zitten te wachten op nog een Bridget Jones film.

Een ongelukje
Bridget Jones is weer single. Wederom bleek een Happy End met haar grote liefde Mark Darcy er niet in te zitten. Qua carrière gaat het wel goed: ze is een succesvol programmamaakster bij een TV-station. Maar dan word de leiding van de zender overgenomen door hipsters die alles geforceerd modern willen maken. Kan Bridget nog wel mee in deze nieuwe tijden? Ook haar liefdesleven verloopt stormachtig. Eerst heeft ze een fling met dategoeroe Jack, en dan loopt ze ook haar ex Mark weer tegen het lijf. Een paar weken later blijkt ze zwanger… Maar van wie?

Goud van oud
De cast bestaat gelukkig weer uit een hoop bekende gezichten. Zellweger is nog steeds (ondanks vermeende plastische chirurgie) een prima Bridget Jones. Colin Firth is een zichtbaar oudere maar nog steeds innemende Mark Darcy. De vertrouwde vriendengroep, de gênante ouders en zelfs de ridicule TV-chef… allemaal geven ze acte de presence. Hugh Grant had geen zin meer in een vervolg, maar de makers hebben toch een weinig subtiele hommage aan zijn karakter Daniel Cleaver in de film gestopt. Iedereen is zichtbaar een aantal jaartjes ouder, en dat past ook goed bij het thema van de film. Ouder worden wil soms ook zeggen dat dingen lichamelijk lastiger worden. Maar ook gezinnen, kinderen en verantwoordelijkheden komen om de hoek kijken. Single zijn is er voor Bridget dus niet toffer op geworden.

Drie maal scheepsrecht?
Voor de derde keer draaien Mark en Bridget om elkaar heen. Waarom zou het deze keer wel lukken? Omdat Daniel Cleaver deze keer er niet is moet Darcy oppassen voor de concurrentie van Patrick Dempsey als Jack. Hoewel deze man wel wat trucjes achter de hand heeft is hij niet zo’n zak als Daniel. Dat maakt de film zowaar wat interessanter. De vorige keer was het duidelijk dat Mark en Bridget bij elkaar moesten komen, deze keer is het niet zo zwart-wit. Toch moet je als acteur en schrijvers van goede huize komen om de kijker te overtuigen van het feit dat Mark niet Bridget’s grote liefde is. Een behoorlijk risico voor het al dan niet slagen van de film.

Conclusie
Ik zag de film in een zaal vol dames die werkelijk ruim anderhalf uur plat lagen van het lachen. Voor dat gedeelte van de doelgroep leek de film al meer dan geslaagd. En terecht. BJB zit vol met grappen, knipogen naar dat mooie eerste deel, verwijzingen naar hoe de tijden veranderen en vooral prima karakters die je het beste wilt gunnen. Ik heb me prima vermaakt met deze film die voor mij de nare smaak van het vorige deel meer dan weg wist te spoelen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*