Heeft Streamen de TV verdreven?

Nog niet zolang geleden vroeg ik me of Facebook hardop af wat ik die avond op TV zou kijken. Ik werd door een kennis nogal uitgelachen. “Ik ken echt niemand meer die nog TV kijkt”. Dat kan natuurlijk iets zeggen over het beperkte aantal mensen wat met haar om wil gaan. Ik ken genoeg mensen die nog TV kijken. Maar Netflix en gelijksoortige diensten zijn onmiskenbaar in opmars. Video on demand is bijna niet meer weg te denken uit vele huiskamers over de hele wereld.

Te veel NCIS wannabe’s
Binge-watching is het tegenwoordig helemaal. Je favoriete serie direct beschikbaar zodat je meerdere afleveringen achter elkaar kan zien. TV-zenders reageren hierop vaak ridicuul door de programmering op wel heel opvallende wijze aan te passen. Vaak genoeg zie ik weer eens dat er een hele avond Pawn-Stars of NCIS te zien valt. Het is een wanhopige en vooral luie poging van omroepen om de Binge-Watcher tegemoed te komen. Maar Binge-watchen op TV werkt niet. Reclames, geen vrijheden om tussendoor even te pauzeren op jouw moment en bovendien ben je gedwongen de afleveringen te zien op het moment dat de zender ze uitzend. Beste RTL’s en SBS-en, hou er mee op. En als je series gaat aanbieden, doe dan geen series die de hele week in totaal random volgorde al te zien zijn. Zit er echt nog iemand te wachten op al die CSI-klonen?

Eigen gezicht
Beter kunnen zenders zich gaan richten op een eigen gezicht, herkenbare programmering en bovenal logica in de uitzendvolgorde. Één reden waarom ik bijna nooit meer series op TV volg is omdat zenders continue goochelen met uitzendtijden en de volgorde van de afleveringen die ze uitzenden. Het was op een gegeven moment mogelijk om bij Veronica drie seizoenen van 2 And a Half Men door elkaar te zien. Deze luiheid en minachting voor de kijker drijft mensen nog harder naar streamingdiensten dan al het geval was.

Zap-genot
Toch is er één ding dat me op onverklaarbare wijze bij de TV weet te houden. Ken je dat gevoel dat je een beetje door het aanbod van Netflix heen zit te browsen, en er is zoveel keuze dat je eigenlijk niet echt ergens enthousiast van kan worden? Een avondje TV-zappen en dan ergens bij blijven hangen is toch een stuk relaxter. Daarbij is (met name op het gebied van films) de keuze van veel streamingdiensten nog steeds vrij beperkt. Als Netflix de content echt open weet te gooien zoals Spotify bijvoorbeeld voor muziek deed, dan gaat streaming de slag echt winnen. Tot die tijd kunnen TV en Netflix prima naast elkaar blijven bestaan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*