7 Seconds

Wesley Snipes heeft naast de Blade-triologie nou niet bepaald heel erg geweldige films gemaakt. Meestal was het veelbelovend maar mistte het op de een of andere manier iets. Zou de actiefilm ‘7 Seconds’ een uitzondering op de regel zijn? Lees verder voor het antwoord.

Het idee
Wesley Snipes kruipt in de film ‘7 seconds’ in de huid van ex-commando kapitein Jack Tolliver. Tolliver heeft in Boekarest, Roemenië, een sublieme overval gepland. Tolliver is namelijk een aantal jaar eerder uit zijn functie ontheven en houd zich sindsdien vooral bezig met ‘de wat minder schoone zaakjes’. Samen met een zorgvuldig samengesteld team van andere ex-commando’s en specialisten is het plan om een aantal geldwagens te overvallen. Deze geldwagens hebben als het goed is net een aantal casino’s aangedaan en zijn dus tot de nok toe gevuld met geld. Alles verloop volgens plan, totdat de ontsteker die de semtex op de deur van de geldwagen is afgeteld van 7 seconden naar 0. Op dat moment gebeurd er…

De uitvoering
Helemaal niets! De groep trekt zich terug en de geldwagens worden allemaal teruggeroepen naar het hoofdkantoor, volgeladen en al. Laat dat nou precies onderdeel van het plan van Tolliver zijn. Via een insider gaat de roof verder in het hoofdkantoor. Hier krijgt Tolliver te maken met een tweetal problemen. Ten eerste ontvreemd hij van een tweetal bewakers een koffertje met een onbekende inhoud. Ten tweede wordt zijn groep verraden en op hun beurt overvallen. Met slechts het koffertje in zijn handen kidnapt Tolliver een jonge vrouw, Kelly Anders (Tamzin Outhwaithe), die echter bij de Militaire Politie blijkt te horen. Problemen stapelen zich op vooral als blijkt dat de inhoud van het koffertje 65 miljoen waard is en de eigenaar het heel graag terug wil. Niets gaat daarbij te ver.

Volop actie
Het verhaal bevat voldoende ingrediënten om anderhalf uur voor spetterend vermaak te zorgen. De regisseur heeft daarnaast koste nog moeite gespaard om ook de actiescènes groots, en soms iets te groots, te maken. De actie knalt soms van je beeldscherm af. Kijk naar de plaatjes bij deze recensie en je kan al zien dat er flink wat auto’s de vernieling in gereden worden. Eigenlijk is het elke keer als Tolliver in een auto stapt raak. Van alle kanten komt er politie, gieren de banden, brand er rubber en worden kreukelzones danig op de proef gesteld. Ook het betere schietwerk wordt niet overgeslagen. De kogels vliegen je soms om de oren en als de kruitdampen zijn opgetrokken gaan we over naar de orde van de dag.

Maar helaas
Helaas is ‘7 seconds’ niet de topfilm die het had kunnen worden. Er schort namelijk toch nog wel het één en ander aan. Zo is om te beginnen het verhaal niet al te best uitgewerkt. Er zit wel degelijk potentie in maar het is allemaal net niet goed. Net iets te snel, net iets te onduidelijk of te onrealistisch of stereotype. Daarnaast is het acteerwerk ook niet bepaald om over naar huis te schrijven. De Roemenen spreken bijna perfect Brits-Engels, de houding van de Militaire Politie tegenover Kelly Anders is soms bijna lachwekkend in plaats van bevelend en de ‘opbloeiende relatie’ tussen Tolliver en Anders (o dat had je nog niet verwacht?) is ook niet bepaald je van het. Maar goed, de ‘badguy’ is daarentegen wel weer aardig gecast en schrikt niet terug voor wat echte goede boeven acties.

Conclusie
Helaas is ‘7 seconds’ een film die bijzonder veel potentie heeft, maar de mogelijkheden niet voldoende benut. Hierdoor blijft het een film vol met actie, actie en actie die lang niet voldoende is om de minpunten van de film te maskeren. Ja, er wordt voldoende rubber verbrand, staal gekreukeld, kogels afgevuurd, vuur gespoten en stoer gekeken, maar mag het ietsjes meer dan dat zijn? Dit soort dingen ken ik eigenlijk wel een beetje…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*