Back to the Noughties: 8 Mile

Er was veel bombarie bij het presenteren van 8 Mile, de film die een eventuele acteercarrière van Marshall Bruce Mathers III (ook wel bekend als rapper Eminem) moest lanceren. Sommige recensenten mompelen  dat we hier te maken hebben met een doorsnee Rocky-kloon. Anderen zijn weer te lyrisch voor woorden en schreeuwden zelfs al het magische woord ‘Oscar’! Nu, jaren later, onderwierpen we 8 Mile aan onze immer kritische blik.

“I’m gonna turn around with a great smile, and walk my white ass back across 8 Mile.”

In 8 Mile speelt Eminem een jonge rapper genaamd Jimmy ‘Rabbit’ Smith. Hij woont in Detroit aan de verkeerde kant van de beruchte 8 Mile weg, aan de arme, hoofdzakelijk zwarte, kant. Als blanke worden zijn aspiraties in de rapmuziek door velen niet serieus genomen. Die paar keer dat hij een kans krijgt om zijn kunsten te vertonen slaat hij op het podium volledig dicht. Zijn talent is voor zijn vrienden onmiskenbaar, maar zijn overmatige temperament naast het podium, en zijn tekort aan temperament op het podium staan hem in de weg.

De opbouw is inderdaad verdacht veel gelijk aan de eerste Rocky-film. Was Rocky in die film niet een bokser die onmiskenbaar wat in huis had, maar waarvan niemand dacht dat het er ooit uit zou komen? Alle Rocky ingrediënten komen voorbij, de achterbuurten, gebrek aan positief zelfbeeld, het harde leven op de straat, de kleineringen en die ene kans op iets beters. Zelfs aan een ‘love interest‘ is gedacht (de helaas veel te jong overleden Brittany Murphy).

Die recensenten die destijds om een Oscar hebben lopen roepen na het zien van 8 Mile mogen direct om een andere baan gaan schreeuwen. Zelfs de meest verstokte Eminem fan ziet dat een Oscar wel erg hoog gegrepen is voor deze weinig originele productie. Maakt dat 8 Mile een slechte film? Welnee! Er valt voor de neutrale kijker meer dan genoeg te genieten. Redelijke acteer prestaties, mooie shots van downtown Detroit en intense rapbattles. In een battle nemen twee rappers het tegen elkaar op door te kijken wie de ander het meest kan vernederen op het podium. Het ligt voor de hand dat de finale van 8 Mile zo’n rapbattle behelst.

Conclusie
8 Mile is een redelijke film geworden. Eminem is geen groots acteur, maar sloeg zich er bij zijn debuut aardig doorheen. Zijn prestaties zijn sowieso geloofwaardiger dan bijvoorbeeld collega muzikanten Britney Spears, Mariah Carey en Madonna. Ook is het aardig om Kim Basinger weer eens tegen te komen. Zij speelt een niet onaardige rol als de moeder van Jimmy. de media was destijds goed op de hoogte van de verstoorde relatie tussen Eminem en zijn moeder. In hoeverre de film is gebaseerd op het echte leven van Eminem wordt voor de kijker niet duidelijk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*