Top en Flop 2013

Weer een jaar film kijken achter de rug. 127 Bioscoopbezoekjes leverden me 115 verschillende films op. En zoals elk jaar geef ik jullie ter leering ende vermaeck mijn overzicht van het beste en het slechtste wat 2013 in de bios te bieden had. Wanneer de film uitkwam maakt hiervoor niet uit. Als ik een film in 2013 in de bios zag, dan mag hij op deze lijst.

Vorig jaar had ik een luxeprobleem, ik had moeiteloos 25 titels die zo mijn top 10 hadden kunnen halen. Dit jaar was het wat kariger. Echte absolute topfilms die ik over 20 jaar nog eens wil zien waren schaars. En dus besloot ik het lijstje dit jaar samen te stellen door minder als recensent te kijken, en meer als filmfanboy. Of een film goed of slecht in elkaar zit is natuurlijk nog steeds wel relevant, maar of ik me heb vermaakt nog ietsje meer.

Top 10
Formule één film Rush is wellicht niet ieders kandidaat voor beste film van het jaar. Maar al vanaf het moment dat ik de trailer zag had ik zin in deze film. Soms is het lekker als alles, (Regie, acteren, montage, kleurenpalet en muziek) lekker dik er bovenop ligt. Knappe van de film is dat het verhaal over twee kemphanen beide kanten van het spectrum belicht. Er is niet één favoriet, je gunt beide coureurs de overwinning. Ook knap is dat je geen interesse in Formule één hoeft hebben om de film toch leuk te vinden. Chris Hemsworth is vermakelijk en charismatisch als rokkenjager James Hunt. Daniel Brühl mag van mij een Oscarnominatie ontvangen voor zijn rol als de berekenende Niki Lauda. De sfeervolle weergave van de jaren ’70 maakt het helemaal af.

1. Rush
2. Saving Mr. Banks
3. Gravity
4. Captain Phillips
5. Jurassic Park 3D
6. Life of Pi
7. About Time
8. Django Unchained
9. The Hobbit: Desolation of Smaug
10. Man of Steel

Eervolle vermeldingen: Secret Life of Walter Mitty, Song for Marion, Silver Linings Playbook, Don Jon, Star Trek: Into Darkness, Trance, The Great Gatsby.

Flop 10
Dit jaar was er maar één film waar ik ben weggelopen: The Heat. The Heat zal voor velen juist één van de leukere films van 2013 zijn geweest maar ik haat nagenoeg alles aan deze productie. De enige gimmick waardoor de film zoveel positieve aandacht kreeg was het feit dat twee dames de hoofdrol krijgen in een door mannen gedomineerd genre: de Buddy-Cop film. Dat een film twee vrouwelijke hoofdrollen heeft mag niet het enige positieve zijn.

Het lukte me geen moment om in de film te komen. The Heat het is meer een aaneenschakeling van grappig bedoelde scenes met een flinterdunne rode draad. Met name het karakter van Melissa McCarthy is zo fundamenteel vervelend en ongeloofwaardig asociaal dat je je afvraagt waarom men haar niet gewoon ontslaat. Lethal Weapon had ook twee vreemde snuiters in dienst van de politie, maar de karakters hadden wel iets sympathieks waardoor je ze die eigenaardigheden vergaf. Ik gun Melissa McCarthy in 2014 een film waarin ze kan laten zien dat ze meer kan dan alle stereotype “gestoorde-dikke-vrouw” rollen die ze nu krijgt. Met haar talent kan ze echt wel wat meer.

1. The Heat
2. Leve Boerenliefde
3. Verliefd op Ibiza
4. I Give it a Year
5. Movie 43
6. Safe Haven
7. Pain & Gain
8. The Hangover Part III
9. Girl Most Likely
10. A Good Day to Die Hard

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*