CSI: Crime Scene Investigation Seizoen 1

In Amerika worden jaarlijks tal van nieuwe series bedacht. Van al die bedachte series mag een groot aantal een pilot aflevering maken. Die eerste aflevering is van groot belang, want het succes van de pilot bepaald of er nog meer episodes gemaakt gaan worden. Het merendeel van de series wordt na de pilot afgeschreven en belandt linea recta in de prullenbak. Zo nu en dan overleeft een pilot de kritieken en wordt er een heel seizoen gemaakt. Dit gebeurde ook met Crime Scene Investigation. En wat een groot succes in Amerika wordt, komt vroeg of laat ook op een van de Nederlandse zenders.

CSI
In Crime Scene Investigation (CSI) (mede geproduceerd door Jerry Bruckheimer) draait alles om een team van forensische detectives, die in Las Vegas de ene moord na de andere moeten oplossen. Door middel van het zoeken naar bewijsmateriaal zoals haren, sporen van een plant, sneden in een bot, de kleur van gesmolten materiaal van een bom, je kunt het zo gek niet bedenken, gaat het team op zoek naar de waarheid.

Leerzaam
Hoewel het bijna absurd is om te zien waar men al niet achter kan komen door de kleinste details in zakjes mee te nemen voor onderzoek in het lab, is het ook nog wel eens leerzaam. Zo nu en dan krijg je in het lab uitleg over wat de chemische reacties betekenen en hoe ze tot stand komen. Voor de alchemisten onder ons met een ‘doe het zelf pakket’ leuk om uit te proberen. Wie weet los je zelf ook nog wel eens een moord op.

Echte mensen
Zoals het een goede serie betaamt, hebben we in CSI niet te maken met één dimensionale karakters. Er is wel degelijk sprake van mensen die hun strubbelingen hebben en nog in ontwikkeling zijn. En dat geeft de serie alleen maar een extra voorsprong, want de kijkers krijgen de mogelijkheid zich te identificeren met de hoofdkarakters alsof het echte mensen en niets is berust op fictie.

En nu op DVD
Als een serie eenmaal goed loopt, blijft de merchandise niet achter. En dus is CSI nu verkrijgbaar op DVD. De vraag resteert, wat leveren de extra’s van de DVD de fan op? Voor CSI geldt dat de DVD verder niet heel veel te bieden heeft buiten de standaard uitgebreide interviews om. Aan de andere kant, wat had er nog meer op moeten staan dan? Vanuit dat perspectief bekeken is de DVD in ieder geval compleet te noemen.

Conclusie
Dat Crime Scene Investigation een grote hit in Amerika is geworden, is goed te begrijpen. Het draait nu niet zozeer om wie het gedaan heeft, maar wat de moordenaar achterlaat aan sporen waardoor de detectives de waarheid kunnen achterhalen. CSI is weer een van die series die de spijker op de kop heeft weten te tikken.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*