Marco Polo Seizoen 1

Over de historische figuur Marco Polo zijn door de jaren heen de nodige series en films gemaakt. Netflix voegt daar nu eentje aan toe. De serie is middels een uitgekiende marketing campagne flink onder de aandacht gebracht. Niet zo gek als je je bedenkt dat het één van de duurste series is die het streamnetwerk uitbrengt.

Naar het einde van de wereld
Marco Polo moet het niet van zijn familie hebben. Hij heeft zijn vader jarenlang niet gezien. Maar dan neemt deze hem mee op een handelstocht langs de zijderoute. Dat gaat echter niet goed. Ze worden wegens twijfelachtige praktijken gevangengenomen door de keizer der Mongolen: Kublai Khan. Kublai is wel onder de indruk van de slimme Marco en besluit zijn vader te sparen. Maar Marco moet als gevangene/gast/gijzelaar gedwongen verblijven aan het hof van Kublai.

Game of Kahns
Laten we er geen doekjes om winden. Netflix was op zoek naar een soort eigen variant van Game of Thrones. Het zelfde grijs-bruine kleurenpalet werd overgenomen, flink veel machtsintriges, persoonlijke vetes, een potje sex… En weer een hitserie zou je zeggen. Dat valt een beetje tegen. De historische insteek had aanvankelijk wel mijn interesse. Maar na een paar afleveringen kom je er achter dat dit voor de schrijvers meer een hindernis dan een inspiratie. Als historische achtergrond moet je de serie echt met een korreltje zout nemen. En ook het inspiratieloze kleurenpalet irriteerde me na een paar afleveringen.

Cast
De hoofdrol speler was de mij onbekende Lorenzo Richelmy die met deze rol zijn internationale doorbraak heeft. Zijn Marco Polo is een wel heel erg brave naïeve jongeman. Hij is vooral een belangrijk middel om het verhaal te vertellen, alles overkomt hem een beetje, en hij lijkt niet altijd veel invloed op zijn omstandigheden te hebben. Het hof zit vol Oosters intrige, schurken en verraders die de eerzame westerling danig dwars zitten. De serie heeft geen gebrek aan schurken en potentiële nare bazen. Zelfs mensen die Marco aanvankelijk gunstig gezind zijn kunnen in de toekomst een tegenstander worden. Dit gebrek aan sympathieke figuren helpt niet. Wel positief is dat men in elk geval Aziatische acteurs voor Aziatische rollen heeft aangenomen, dat is niet zo vanzelfsprekend als je zou denken in Hollywood.

Oorlog
Toch kwam ik uiteindelijk er wel een beetje in te zitten. Qua landschappen valt er genoeg te genieten in deze serie. Ook heeft men duidelijk zijn best gedaan om een paar imposante decors op het scherm te toveren. Het geld spat van het scherm af. Er valt qua actie ook vaak genoeg te beleven. Mensen die zich afvragen waar het geld zit hoeven niet lang op een antwoord te wachten. En uiteindelijk weet de serie steeds weer een paar interessante cliffhangers te planten waardoor je toch maar weer een aflevering verder kijkt.

Conclusie
Marco Polo is niet de top-serie met een historisch jasje geworden waar ik op had gehoopt. Dat dit wel kan bewijst bijvoorbeeld de prachtige serie Rome van HBO. Op zijn best is Marco Polo vooral een slangenkuil waarin niemand te vertrouwen is, veel mensen dood gaan en er vaak gevochten moet worden. Staat dat je aan, dan is dit wellicht je serie. Zoek je qua verhaal een onsje meer, kijk dan nog even verder.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*