Against the Ropes

Charles Dutton zat ooit zeven en een half jaar vast, omdat hij iemand op straat neerstak. In de gevangenis begon hij theater meer en meer te waarderen en hij behaalde er zelfs een diploma in. Inmiddels heeft Dutton al in meer dan vijftig films meegespeeld. Het meest recentelijk in Gothika en Secret Window. Against The Ropes is de eerste echte speelfilm waarin hij niet alleen acteert, maar ook de regie voor zijn rekening neemt.

Bokser voor ‘n dollar
De bokswereld is sinds jaar en dag een mannenwereld. Op een enkele vrouw na, zijn alle vechters mannen, het publiek bestaat voor het overgrote deel uit mannen en ook de bokspromotors zijn allemaal mannen. Jacky Kallen (Ryan) wil hier echter verandering in gaan brengen. Jacky werkt als assistent voor de directeur van het Cleveland Coliseum, een grote boksarena. Op een avond organiseert de belangrijkste bokspromotor uit de stad, LaRocca, een gevecht tussen de boksers Greene en Hernandez in het Coliseum. Greene verliest en Hernandez is de nieuwe wereldkampioen middle weight. Na afloop van de wedstrijd komen Jacky en LaRocca elkaar tegen in een bar en de twee krijgen ruzie met elkaar. Volgens Jacky heeft Greene verloren omdat hij niet werd gesteund door zijn team. LaRocca is het hier niet mee eens en, om haar te bewijzen dat zij het zeker niet beter zal doen, verkoopt hij Jacky zijn bokser Greene voor 1 dollar.

Probleem bokser
Jacky besluit haar eerste eigen bokser op te zoeken, maar wat ze aantreft in zijn appartement maakt haar niet echt blij. Greene blijkt niet verloren te hebben door een gebrekkig team, maar door een stevige drugverslaving. Zijn appartement is een puinhoop, de vloer is bezaaid met allerlei crackpijpjes, gebruikte spuiten en lege wietzakjes. Greene is inmiddels in een andere wereld en hij probeert Jacky zelfs van haar geld te beroven. Juist op dat moment wordt de deur ingetrapt en verschijnt er een potige buurman die Greene voor de ogen van Jacky in elkaar slaat, omdat Greene hem nog geld schuldig was. De buurman heet Luther Shaw (Epps) en Jacky ziet in hem een betere bokser dan in Greene. Ze wil hem graag laten vechten, alleen is Luther niet de makkelijkste. Samen met trainer Reynolds (Dutton) gaat Jacky aan de slag om Shaw in een succesvolle bokser te veranderen en haar naam als vrouwelijke bokspromotor waar te maken.

Die cast en dan toch…
De cast die Dutton voor deze film wist te verzamelen bevat een aantal namen die de meeste filmliefhebbers niet onbekend in de oren zullen klinken. Omar Epps maakte vooral indruk als undercoveragent in de actiefilm In Too Deep met ondermeer LL Cool J. En daarvoor speelde hij al in Higher Learning en Scream 2. Meg Ryan draait net even iets langer mee en haar zagen we ondermeer in City Of Angels en Proof Of Life. Dutton zelf heeft, zoals gezegd, ook al flink wat acteerervaring, maar het lijkt een beetje te schorten aan zijn kunnen als regisseur. Zowel Epps als Ryan zetten een behoorlijk vlak karakter neer. Er lijkt geen diepgang in te zitten. Zonder het daadwerkelijk tonen van echte emoties worden er relaties begonnen en verbroken en ontstaat er een fikse ruzie tussen promotor Kallen en bokser Shaw. Erg overtuigend is het allemaal niet en, hoewel dit wellicht voor een deel te wijten valt aan de prestaties van de acteurs of het geknip van een te ijverige editor, houd ik in de eerste plaats toch regisseur Dutton verantwoordelijk.

Slechte film?
Slechte film, dus? Ja, eigenlijk wel. Hoewel er flink is geïnvesteerd in de cast weten de acteurs hun karakters niet echt overtuigend neer te zetten. Het is allemaal wel aardig, maar het blijft wel heel erg vlak. Hierbij komt dat we het verhaal van de ruwe bolster, blanke pit inmiddels wel een beetje kennen. In eerste instantie lijkt Shaw onhandelbaar, maar als kijker weet je dondersgoed dat alles goed voor hem gaat aflopen. Dutton weet met deze film eigenlijk geen moment echt te boeien en dan ga je letten op andere dingen: Meg Ryan heeft de afgelopen tijd behoorlijk aan haar lichaam gewerkt en dat is goed te zien. Zo mooi heb ik haar nog niet gezien en ze is nou niet bepaald de jongste meer. Een paar afgetrainde lange benen en twee rond gepushte borsten zijn een welkome aanblik in deze verder middelmatige, saaie film.

Conclusie
Against The Ropes is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Jacky Kallen. Helaas is het echte leven vaak saai. Zo ook deze film. De ongetwijfeld goedbetaalde cast lukt het niet om de karakters genoeg diepgang te geven. Daarbij komt dat het ik het zelf een beetje gehad heb met het ruwe bolster, blanke pit verhaal. Kun je hier toch geen genoeg van krijgen, dan heb je aan Against The Ropes een goede film. Houd je meer van echt goede speelfilms en wil je absoluut een film over boksen bekijken, haal dan de DVD van The Hurricane nog maar een keer uit je videotheek.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*