X-Men 3: The Last Stand

X-Men is voor het comicgenre een enorme boost geweest. Samen met Spider-Man wist men bij Marvel eindelijk ook via de bioscoop het grote publiek te vinden (Batman en Superman zijn van DC-Comics). Aan het einde van het tweede deel was het al meer dan duidelijk dat deel drie niet ver weg kon zijn. De verantwoordelijke voor dit succes stapte echter over naar een concurrerend project: Superman Returns. Aan Brett “Rush Hour” Ratner de taak om deze trilogie tot een goed einde te brengen.

Genezing?
De rijke industrieel Worthington kan het niet verkroppen dat zijn zoon Warren een mutant blijkt te zijn. Na jaren van onderzoek slaagt zijn bedrijf er in om een middel te vinden die de mutante genen weet uit te schakelen. De media noemen dit genezing van de mutante ziekte. Het behoeft geen uitleg dat veel mutanten hun gaven echter niet als een ziekte zien. Magneto wil dan ook korte metten maken met deze nieuwe poging van de mensheid om iets aan het mutantenvraagstuk te doen. Zijn strijdwijze is natuurlijk een doorn in het oog van de X-Men, maar die hebben zo hun eigen problemen. Jean Grey leeft namelijk nog, maar de schok van haar bijna doodervaring heeft een onderdrukte persoonlijkheid in haar wakker gemaakt die niet bang is haar gaven ongeremd op de wereld los te laten…

Veel nieuwe mutanten
Naast de bekende gezichten uit de eerste films is er weer een legio aan nieuwe mutanten toegevoegd, en men heeft zijn best gedaan deze te laten spelen door bekende koppen. Zo zien we Vinnie Jones, Kelsey Grammer en Olivia Williams voorbij komen. De nieuwe mutanten die we te zien krijgen zijn Juggernaut, Beast, Angel, Callisto, Shadow Cat, Multiple Man en Leech. Verder is de rol van Colossus aanzienlijk groter geworden. De oplettende kijker zal verder nog veel meer mutanten herkennen. Ze komen niet heel nadrukkelijk in beeld, maar Spike, Omega Red, Psylocke, Flea, Jubilee, Artie, Syrin en vele anderen hebben hun five seconds of fame. Dit feest der herkenning is misschien leuk voor de fans, maar brengt voor de film ook een flink aantal problemen met zich mee.

Meer inhoud
De overkill aan mutanten die allemaal hun eigen aandacht proberen op te eisen zorgt ervoor dat maar weinig karakters echt goed worden uitgediept. De diverse plotlijntjes blijven allemaal erg oppervlakkig en hebben de diepgang van een plas water na enorme droogte. Ice-Man en Rogue die wat relatieprobleempjes hebben… Storm die worstelt met eventueel leiderschap, Wolverine die niet direct een teamplayer is… het zal allemaal wel. Doordat al die mutanten en het hoofdverhaal alle aandacht opeisen zijn deze plotlijnen een beetje te veel en te onnodig. Verder komen enkele prominente X-Men in deze film te weinig aan bod. Net als in de tweede film is Cyclops grotendeels onzichtbaar, terwijl hij toch altijd prominent op de titelrol aanwezig is. Storm heeft zijn rol als saaie leider overgenomen zodat de anderen interessante dingen kunnen doen. Of dit met de rijzende ster van Halle Berry te maken heeft…?

Toch een tof schouwspel
Het verhaal rond het geneesmiddel is leuk, maar onze eigen Famke steelt als Jean “Phoenix” Grey de show. De door de fans gevierde Phoenix saga werd als inspiratiebron gebruikt om Famke helemaal los te laten gaan. Jean Grey heeft haar verstand en gaven niet meer onder controle, en de gevolgen zijn voor de X-Men zonder meer schokkend te noemen. In een spannend eindgevecht moeten de X-Men het niet alleen tegen Magneto opnemen, maar ook tegen hun voormalige teamgenoot! Enkele verrassende namen leggen het loodje en voor de X-Men zal dit grote gevolgen hebben. Het gevecht dat daar weer op volgt is groots en meeslepend, en zal de fans zeker naar meer doen verzuchten. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat het einde van deze derde film weer een enorme uitnodiging achterlaat voor een vierde deel.

Conclusie
X-Men 3 maakt korte metten met enkele prominente leden van de cast. Dit zou in veel series het einde betekenen, maar de mutantenwereld is zo groot dat er moeiteloos meer delen kunnen volgen met nieuwe of net geïntroduceerde mutanten. Ik noem even Gambit, Mr. Sinister, Psylocke, Angel, Beast, Emma Frost, Havok, Apocalypse en Cable. In elk geval is X-Men 3 prettige maar oppervlakkige eyecandy die doet wat het moet doen: zowel de fans als het grote publiek kijkvoer bezorgen. Een beetje meer karakterontwikkeling, en iets meer focus op een kleinere groep karakters had de film veel goed kunnen doen.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*