American Pie 3: American Wedding

Jim (Biggs) weet het zeker, Michelle is de ware voor hem. Hij vraagt haar min of meer succesvol ten huwelijk, en daarmee is de basis voor de derde American Pie film gelegd. Michelle wil een groots feest geven, en vele oude bekenden zijn uitgenodigd. Niet uitgenodigd is Steve “Stifmeister” Stifler (Scott), het enfant terrible uit de eerste twee delen. Stifler komt echter toch opdagen, en dringt zich zodanig op dat Jim en Michelle eenvoudig weg niet om hem heen kunnen. Als Stifler ook nog eens zijn zinnen zet op de zus van Michelle lijkt een ramp onvermijdelijk. De laatste dagen voor zijn huwelijk heeft Jim dan ook zijn handen vol aan Stifler, maar ook aan de vraag, ben ik klaar voor deze stap?

Porky’s
Vroeger had je de “Porky’s pikante pretpark” films die veel succes wisten te behalen met behoorlijk platte sexhumor. De eerste American Pie film werd veel vergeleken met Porky’s, wat niet terecht was. American Pie had een aardig script, uitgewerkte karakters, en een aantal erg leuke grappen. En ja, ook een behoorlijke hoeveelheid ranzigheid. De tweede film was niet veel meer dan een bonte verzameling sexgrap sketches, en deze derde film is qua verhaal niet veel beter. Het huwelijk dient eigenlijk meer als een rode draad om Jim weer in zoveel mogelijk bizarre situaties te brengen, en Stifler de gelegenheid te geven de sexmaniak uit te hangen.

Geen complete cast
De eerste twee films draaide om te belevenissen van vier vrienden (Jim, Finch, Kevin en Nova), Stifler was toen nog een buitenbeentje. Alle vier kwamen ze redelijk evenredig aan bod, en werden de plotjes rond hun persoonlijkheden uitgewerkt. In deze film draait het eigenlijk alleen nog maar om Jim en Stifler. Finch is nog wel aanwezig, maar puur als ondersteuning voor het plotje rond Stifler. De andere vriend van het groepje, Kevin heeft zo’n triviale rol in het gebeuren dat hij eigenlijk niet eens opvalt. Het laatste lid van de Pie groep, Nova, had kennelijk helemaal geen zin meer in deze film, en is überhaupt niet aanwezig. Een verklaring wordt niet eens gegeven. De dames uit de eerste American Pie films zijn, op Michelle na, allemaal verdwenen.

Hondjes en trouwringen
Ooit ‘Father of the Bride’ met Steve Martin gezien? Neem alle stereotype grappen over het organiseren van een huwelijk uit die film, mix er een flinke portie bizarre puberale sexgrappen doorheen, en je hebt het script voor American Wedding. Slechts twee keer stijgt scenarist Herz boven zichzelf uit. De eerste keer is als Stifler in een Homobar op wanhopige wijze probeert zijn eer te verdedigen. De tweede keer is het moment dat Stifler de trouwring per ongeluk aan een hondje voert. De daarop volgende scène is ongetwijfeld het meest gore dat ik de laatste tijd in een bioscoop heb gezien.

Conclusie
American Wedding is een bonte verzameling van Sketches geworden zoals we die eigenlijk ook kennen uit de eerste films. Fans van de serie komen ook in dit deel prima aan hun trekken. De film is zeker niet goed of zelfs redelijk te noemen, daarvoor rammelt het script te veel. De film is in vergelijk met het eerste deel te mager. Maar ik denk dat veel fans daar gewoon maling aan hebben. De film is in elk geval vaak genoeg goed voor een gulle lach, en daar was het toch om te doen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*