The Young Ones: Series 2

De Britse BBC heeft door de jaren heen een enorme variëteit aan komedieseries op de buis gebracht. Zonder twijfel behoord The Young Ones tot een van de meest rare series in dat rijtje. Je zou zelfs kunnen beargumenteren dat TYO een antwoord was van een nieuwe generatie op Monty Python. In de jaren ’80 waren de belevenissen van TYO te zien bij (hoe kan het ook anders) de VPRO, die de voorliefde voor absurde humor wel kon waarderen.

Hippies, Commies, Players en Punkers
In het Groot Brittanië van Thatcher delen vier studenten een woning. Vyvyan Basterd is een ruige punker waar niks heilig voor is, alles moet en zal kapot. Rick is een pseudo-communist die zichzelf graag ziet als revolutionair en bevlogen, maar in de praktijk is hij net zo invloedrijk als mijn tamme ratje. Dan is er nog Neil, de beetje verdwaasde hippie die het leven doorgaans ‘too heavy’ vind. En tenslotte is er nog patser Mike, een player die vooral op eigen gewin uit is.

Censuur
De avonturen op deze DVD beslaan zes delen: Bambi, Cash, Nasty, Sick, Time en Summer Holiday. Dat lijken weinig afleveringen voor een heel seizoen. Er zijn dan ook maar 12 episodes van TYO gemaakt, en nog een special. Elke aflevering duurt doorgaans een ruim half uur, en herbergt naast een hoop absurde humor meestal een optreden van een band. In de jaren ’80 was de serie namelijk zo nu en dan ook op MTV te zien, dus moest er ook muziek in. Helaas vond MTV de inhoud van de serie vaak te grof, en werden veel afleveringen heftig gecensureerd.

Geweld en gescheld
Grof geweld en taalgebruik zijn niet van de lucht in deze serie. Dat het huis waar de studenten in leven het elke keer weer lijkt te overleven, verbaast me altijd weer. De trap wordt gemold, de huisraad regelmatig verbrand, soms hakt Vyvyan gaten in de muur bij gebrek aan deur… Ook lijfelijk geweld wordt niet geschuwd. Als op geheimzinnige wijze de borden in het huis verdwijnen, proberen Mike en Neil de laatste borden aan de tafel vast te timmeren, met als gevolg dat Mike zichzelf aan tafel vastnagelt. Met name Rick en Neil lopen regelmatig tegen klappen op, niet zelden uitgedeeld door Vyvyan.

Zotte invallen
De serie valt ook op door vaak absurde, van elke logica gespeende intermezzo’s. Pratende stukjes groente, punkcavia’s with an attitude, ruziënde klopgeesten, je kunt het zo zot niet bedenken. Ook de zotte invallen van Balovski (Sayle) zijn vaak onnavolgbaar, en moeilijk in een recensie uit te leggen. In elk geval lijkt me duidelijk dat TYO geen serie is met een kop en een staart, maar dat je elke aflevering echt alles kan verwachten.

Conclusie
Hou je meer van doorsnee komedies, dan is dit wellicht niet je ding. De karakters in de serie zijn superabstract, en de kans dat je je tot één kan relateren is klein (lukt dit wel, dan zou ik me laten opnemen). Ben je een fan van humor zoals in Monty Phyton, Bottom, Jiskefet of de geweldige stripjes van Dirk Jan, dan is dit de serie voor jou. Geen enkele vorm van humor blijft in deze serie onontgonnen; van absurde humor tot poep- en piesgrappen, recht voor zijn raap grappen en flauwe woordspelingen, The Young Ones heeft het allemaal. Wat mij betreft een prachtige DVD, maar ik kan me indenken dat deze serie niet ieders smaak is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*