Freddy Vs. Jason

Groots werd er geadverteerd met deze film, want hoe overwint het goede als de strijd plaatsvindt tussen het kwade en het kwade? In Freddy vs Jason zal blijken wie er sterker en wreder is: Freddy Krueger (Englund) of Jason Voorhees (Kirzinger).

Ontwaakt!
Freddy Krueger is lang vergeten in Elmstreet, de straat waar hij de gruwelijkste moorden heeft gepleegd. Dit zit hem behoorlijk dwars, want hij is nou eenmaal graag de ‘terror of town’. Vergeten door de dorpelingen zit Freddy in de diepste hoeken van de hel, en daar smeedt hij een plan, om weer terug te keren en angst te zaaien, want angst geeft hem de macht om te doden. In de gedaante van Jason Voorhees’ moeder, roept hij Jason (Friday 13th) tot leven en geeft hem de opdracht naar Elmstreet te gaan en daar dood en verderf te zaaien. Ontwaakt Jason, en gaat heen.

Moord
Jason, met zijn keepersmasker op, doet wat er van hem gevraagd wordt, en met zijn hakmes gaat hij naar Elmstreet om de eerste slachtoffers te maken. Onder een stelletje tieners, die alleen thuis zijn (toevallig in het beroemde huis aan Elmstreet), valt het eerste slachtoffer. En al gauw volgen er nog twee moorden. Hoewel niet over Freddy gesproken mag worden, valt zijn naam toch. En dit is de opening die Freddy nodig heeft, om langzaam aan weer op krachten te komen. .

Probleem
Wanneer Freddy eenmaal terug op krachten is, en de tijd gekomen is om de ergste nachtmerries doen uit te komen, steekt een probleem de kop op. Freddy wil net toeslaan om zijn eerste slachtoffer te maken, als deze plotseling uit de nachtmerrie verdwijnt: Jason! Ook hij gaat rustig door met moorden, en is Freddy net voor. Dit had Freddy niet voorzien, en hij steelt nou eenmaal zelf zo graag de show.

Duel
Om weer de grootste angstzaaier te worden, moet Jason dus uitgeschakeld worden. En hier draait de film om. De twee vreselijkste moordenaars uit de filmgeschiedenis die het tegen elkaar opnemen. En de vraag is, wie is sterker en overwint. Freddy, die onverslaanbaar is in nachtmerries. Of Jason die uit de dood herrezen is, en eigenlijk niet dood te krijgen is. Een interessant duel, met een minder interessante uitslag.

Uitleg
Een groot pluspunt aan de film is de uitleg die bij zowel Jason Voorhees wordt gegeven als Freddy Krueger. Voor alle nieuwe tieners die niet opgegroeid zijn met ‘A Nightmare on Elmstreet’ of de ‘Friday 13th’-reeks, wordt eenvoudig uit de doeken gedaan wie deze twee psychopaten zijn. Ondersteund door beelden uit de eerste Elmstreet film krijgt Freddy zijn inleiding. Leuk detail hierbij is dat de moord op Johnny Depp uit het eerste deel vluchtig voorbij komt (net zoals Freddy’s allereerste moord).

Slechte oneliners
De moorden in Freddy vs Jason, zijn vooral lachwekkend vies te noemen. Het is net alsof je weer even in de jaren ’80 terugstapt. Een arm wordt afgehakt, en net als toen lijkt het bloed uit een rietje te spuiten. Het ziet er allemaal wat gekunsteld uit, om over de oneliners nog maar te zwijgen. De mooiste en meest opvallende is Freddy die zegt:”Welcome to my hell, bitch!”. Heerlijk vermaak! Zo slecht, dat het eigenlijk weer leuk is. Eerlijk toegegeven hebben de schrikeffecten wel weer hun uitwerking gehad.

Conclusie
Robert Englund is een van de weinige acteurs die keer op keer weer in de huid van dezelfde moordenaar is gekropen. Aan de andere kant, een andere Freddy zou na tal van films ondenkbaar zijn. Hoewel het Swiebertje-effect allang is ingetreden, lijkt hij Freddy nog steeds met plezier te spelen. En dat brengt hij goed over naar het publiek. Wie van Freddy houdt, zal nog steeds smullen van zijn afschuwelijke voorbereidingen om iemand de dood in te jagen. En voor een ieder die liever Jason (de 8e acteur alweer) ziet, kan ook gerust zijn hart ophalen. Verwacht geen sterke horror, maar bedenk wel één ding: Freddy zegt niet voor niets “Welcome to my hell, bitch!”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*